Perspektiva članstva u EU i NATO važna

Izvor: B92, 26.Nov.2015, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Perspektiva članstva u EU i NATO važna"

Perspektiva članstva u EU-u i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Evrope jer ona motiviše na sprovođenje reformi i čuva mir i stabilnost.

To je izjavio je u Zagrebu slovenački predsednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom na marginama samita zemalja Jugoistočne Evrope.

Na zagrebačkom samitu učestvuju šefovi država zemalja bivše SFRJ i Albanije, uz prisustvo američkog potredsednika, predsednika Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope Donalda Tuska i austrijskog predsednika Hainca Fišera.

Pahor je rekao da je svrha Zagrebačkog samita pre svega podrška evropskoj perspektivi za države u regionu i perspektivi članstva u NATO-u za one države koje to žele, te da vrata ostanu otvorena za sve koji se žele pridružiti. "To održava želju u državama da provedu reforme", kazao je i dodao da se time takođe održava mir i stabilnost.

Slovenački predsednik takođe je rekao da je s Bajdenom razgovarao o izbegličkoj krizi, kako smanjiti broj izbeglica, te o tome "kako delovati zajedno da se spreči humanitarni problem."

Pahor je ocenio da je sastank s Bajdenom bio "dobar i koristan", javila je agencija Hina.

Slovenačka televizija je koemntarišući sastanak Pahor-Biden, posebno upozorila na Pahorove izjave koje je zadnjih dana ponovio u više navrata - da sve države u regionu moraju imati evropsku perspektivu, te da onima koje to žele treba dati u NATO perspektivu, ali ne ih na to prisiljavati, s obzirom na situaciju u kojoj, kako se navodi, Srbija ustraje na svojim odnosima sa Rusijom.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenački predsednik danas su u Zagrebu domaćini samita zemalja Jugoistočne Evrope.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.