Patrijarh Irinej: Amerika i EU nam otimaju svetinje

Izvor: Večernje novosti, 01.Avg.2015, 02:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Amerika i EU nam otimaju svetinje

OTIMANjE srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji u duhu je albanske vlasti. A nažalost, to je i u karakteru Evropske unije i Amerike! Ovako, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", patrijarh Irinej komentariše inicijativu prištinskih vlasti da lažna država Kosovo postane članica Uneska i da hramove Srpske pravoslavne crkve u našoj južnoj pokrajini predstave kao svoju baštinu. Ukazujući na to da Srpska pravoslavna crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ima većinu svojih eparhija i mitropolija izvan Srbije, prvi po časti u SPC ne krije da postoji opasnost da se i oni otmu od srpskog naroda, ukazujući da "sila osedlava konje i osvaja gradove", ne želeći da se upušta u prognoze nove diplomatske bitke koja se uskoro očekuje na Ist Riveru, a u kojoj će političari iz Prištine na sve moguće načine pokušati da se domognu članstva u Unesku. Patrijarh je za naš list govorio u Hramu Svetog Save, povodom završetka izložbe "Četiri veka Doma Romanovih - buđenje sećanja". Izložbom u kripti spomen- -hrama na Vračaru, jedinstvenom prostoru koji je prvi put korišćen i kao izložbeni i koji je za dve nedelje ugostio više od 30.000 posetilaca, poglavar SPC nije krio oduševljenje: - Sto godina istorije je ovde prikazano! Ove divne slike sa izložbe o porodici Romanov govore same o sebi. Svaka naša reč je bleda senka u odnosu na ovu istorijsku stvarnost. Kripta hrama danas je ponajbolji izložbeni prostor u Beogradu. Ova izložba je za istoriju. Poglavar SPC očekuje da će kripta biti završena do kraja godine, s obzirom na to da je to postavljeno kao zadatak, a na pitanje kada će Hram Svetog Save biti kompletno završen, kratko odgovara: - To samo Gospod zna. Inače, povodom završetka izložbe u kripti spomen-hrama, sa patrijarhom Irinejem su se sreli Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije, prinčevi Petar i Aleksandar Karađorđević, kao i članovi Društva za podizanje hrama. Visoke goste, krajem nedelje dočekali su protoneimar hrama dr Vojislav Milovanović i starešina, otac Radivoj Panić, a kroz izložbu ih je proveo Dragomir Acović. RUSKI MAJSTORI JOŠ DALEKO Na našu konstataciju da su Rusi obećali da će njihovi majstori da urade živopis u Hramu, patrijarh ukazuje da je obećanje jedno, a realizacija drugo: - Nemamo informaciju kada će ruski majstori da dođu. Teško je biti prorok. Za ovako grandiozno delo potrebno je mnogo godina rada. U svakom slučaju, Hram Svetog Save biće završen u moje vreme, pa bilo da sam ja na zemlji ili u zemlji. MEDIJI ĆUTALI Kada su sveštenici obavestili patrijarha da su mediji, kako su se izrazili, "stidljivo izveštavali o izložbi", poglavar SPC je rekao: - U medijima je sve manje interesa za događaje u SPC. Kao da neko namerno ne želi da objavi priču o ovoj slikovitoj istoriji porodice Romanov.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otimanje srpskih svetinja u duhu albanske vlasti, EU i Amerike

Izvor: Cafe.ba, 01.Avg.2015

BEOGRAD - NJegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je, povodom inicijative prištinskih vlasti da samoproglašeno Kosovo postane članica Uneska, da je otimanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji u duhu albanske vlasti, ali i u karakteru Evropske unije i Amerike...Ukazujući na to da Srpska...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.