Pasoš uskoro nedovoljan za put u EU

Izvor: Bor030.net, 08.Okt.2014, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pasoš uskoro nedovoljan za put u EU

Prema izjavi Gizele Vaš iz mađarske policije, na graničnim prelazima prema Mađarskoj, a uskoro i ostalim zemljama Šengenske zone za prelaz više neće biti dovoljan samo pasoš. Naime, za građane zemalja trećeg sveta, uključujući i Srbiju, vršiće se kontinuirana kontrola otisaka prstiju, kako pri ulasku, tako i pri izlasku iz Šengenskog prostora.   

Gizela povodom novine na mađarskim prelazima kaže da će se ona uskoro proširiti na sve zemlje potpisnice Šengena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << Kontrola otisaka prstiju sprovodiće se na drumskim, pružnim i rečnim prelazima, a trajaće svega par sekundi.

Od procedure biće izuzeta deca do 12 godina, lideri zemalja i članovi njihovih porodica, kao i osobe sa fizičkim nedostacima (npr. ruka u gipsu).

Cilj ovakve provere jeste unapređenje viznih informacionih sistema, koje je EU ustanovila 2011. godine, a radi sprečavanja zloupotreba. Otiscima, kako navodi Gizela, povećaće se bezbednosni sistem u odnosu na pređašnje utvrđivanje identiteta prema fotografiji iz ličnih dokumenata.

(Press, Bor030)

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.