Ovim sektorima preti krah

Izvor: B92, 15.Apr.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovim sektorima preti krah

Iako su u EU vidni znaci okončanja recesije, pojedini sektori su još uvek izloženi značajnim rizicima, navodI se u izveštaju konsultantske kuće Kofas.

Najrizičniji sektor u EU je metalurška industrija čije perspektive za 2014. nisu ni malo ohrabrujuće imajući u vidu stalan pad profita i profitabilnosti, prenosi list Tribin.

Stabilnost metalurškog sektora u velikoj meri zavisi od evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građevnskog i automobilskog sektora.

Kofas je automobilski sektor u zemljama EU uvrstio u kategoriju sektora sa veoma visokim rizikom uprkos konstantnom rastu prodaje u poslednjih šest meseci.

Građevinski sektor svrstan je u kategoriju visokih rizika gde se nalaze i hemijska, drvoprerađivačka, farmaceutska i elektronska industrija. Prema predviđanjima Kofas-a, pred građevinskim sektorom je veoma teška godina, s obzirom na to da su porudžbine u velikom padu, za deset odsto u odnosu na januar 2013, kao i cene usluga.

Osim u Nemačkoj i Danskoj, gde je došlo do blagog poboljšanja, broj dodeljenih građevinskih dozvola je u oštrom padu posebno u južnoj Evropi, Francuskoj pa čak i u Velikoj Britaniji što je dokaz velike uzdržanosti investitora u pogledu dugoročnijih investicija u okolnostima visokog nIvoa nezaposlenosti i nedovoljnog poveranja u trenutne vladajuće političke elite.

U grupu sektora sa srednjim nivoom rizika, Kofas je uvrstio uslužne delatnosti, tekstilnu i prehrambenu industriju koje srednjeročno gledano imaju relativno stabilnu prognozu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sektori kojima preti krah

Izvor: Akter, 15.Apr.2014

Iako su u EU vidni znaci okončanja recesije, pojedini sektori su još uvek izloženi značajnim rizicima, navodI se u izveštaju konsultantske kuće Kofas

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.