Osiguranja čekaju novi zakon

Izvor: RTS, 22.Jul.2012, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranja čekaju novi zakon

Od novog zakona o osiguranju očekuje da stvori uslove za rast sektora osiguranja, i da doprinese da se poveća zainteresovanost za osiguranje kod građana.

U domaćem finansijskom sektoru 95 odsto svih tokova pokrivaju banke. Zbog toga se od novog zakona o osiguranju očekuje da, uz približavanje standardima Evropske unije, stvori uslove za rast sektora osiguranja, koji obuhvara samo pet odsto domaćih finansija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Posle javne rasprave o nacrtu zakona koji je uradila Narodna banka Srbije, procenjuje se da će konačna verzija zakona zavisiti od spremnosti Vlade da podstakne razvoj osiguranja.

Sedam milijardi evra, koliko građani štede u bankama, podgreva procene osiguravajućih kompanija da bi sektor osiguranja mogao da privuče još tri milijarde evra. Za to je potreban podsticajan zakonski okvir.

"Treba da doprinese i sve elemente kako bi se obezbedila upravo povećana zainteresovanost i stanovništva i privrede. Da osiguravanje u Srbiji počne da se događa u mnogo većem obimu nego sada, žalosna je činjenica da trošimo 66 evra za cigarete, a svega 10 na životno osiguranje", kaže direktorka "Dunav osiguranja" Milenka Jezdimirović.

Evropska regulativa predviđa razdvajanje kompanija na one koje se bave životnim ili neživotnim osiguranjem, ali se domaćem zakonodavstvu ostavlja mogućnost trećeg rešenja.

"Postoji i drugačija regulativa, ali je podela na životno i neživotno osiguranje opšte prihvaćena. Životno osiguranje je dugoročno, pa kompanije na poseban način moraju da upravljaju tim novcem i investiraju ga", kaže Antonio Markiteli, direktor "AHA osiguranja".

Iako domaći stručnjaci upozoravaju da bi razdvajanje osiguravajućih društava povećalo troškove osiguranja, Narodna banka Srbije predlaže to rešenje, ali ostavlja mogućnost i da javna rasprava donese neko novo.

Liberalizacija tržišta, poput veće konkurentnosti u autoosiguranju, vezana je za pristupanje naše zemlje međunarodnim organizacijama.

"Sa stanovišta prava je malo neverovatno da se zakonska rešenja vezuju za neke buduće neizvesne događaje i da niti znamo kad ćemo ući u Evropsku uniju, niti kada ćemo ući u Svetsku trgovinsku organizaciju", objašnjava profesorka Jelena Kočović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Naš sektor osiguranja raspolaze sa oko 550 miliona evra, što je manje od 2 odsto bruto domaćeg proizvoda. U Evropi je taj udeo četiri puta veći. Domaća osiguranja smatraju da je recept za rast jednostavan.

"Bilo da su to poreske olakšice, bilo da su obavezni vidovi osiguranja u pojedinim segmentima života. Osiguranje će kao i u drugim zemljama pospešiti prikupljanje premija i njihovo dalje invstiranje u projekte koji su važni za vladu, stanovništvo i privredu ove zemlje", kaže Mila Jezdimirović iz "Dunav osiguranja".

Ako je životnim polisama pokriveno više od 60 odsto tržišta osiguranja, ono se smatra razvijenim. Kod nas je taj udeo samo 17 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osiguranja čekaju novi zakon

Izvor: B92, 22.Jul.2012

Beograd -- Od novog zakona o osiguranju očekuje se da stvori uslove za rast sektora osiguranja, i da doprinese da se poveća zainteresovanost za osiguranje kod građana...Trenutno ovaj sektor obuhvara samo pet odsto domaćih finansija...Sedam milijardi evra, koliko građani štede u bankama, podgreva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.