Orlović: Vučićeva poseta mogla bi da ubrza EU integracije

Izvor: Blic, 02.Jun.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orlović: Vučićeva poseta mogla bi da ubrza EU integracije

Od posete premijera Aleksandra Vučića SAD moglo bi se očekivati da Srbija dobije političku podršku Amerike u evropskim integracijama, da se ubrza otvaranje poglavlja, a nisu isključene ni nove američke investicije u infrastrukturu, izjavio je danas profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović.

Orlović je rekao da bi SAD mogle da ulože svoj autoritet i uticaj u pogledu intenziviranja pregovaračkog procesa sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU i otvaranja poglavlja, što se, podsetio je, očekuje do kraja godine.

Važna stvar je, naglasio je on, što sada postoji šansa da se koriguje slika o tome da je Srbija ruski faktor na Balkanu.

- Srbija ima dobre veze sa Rusijom, ali je sigurno da će pokazati jasnu prozapadnu i proevropsku orijentaciju. O tome je upoznala i sagovornike u Moskvi i u tom pogledu se verovatno očekuje intenziviranje procesa evropskih integracija - smatra Orlović.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu evropsku orijentaciju Srbije, a delom i evroatlantsku saradnju kroz Partnerstvo za mir, za očekivati je da će i to biti tema sastanaka koja će doneti koristi.

U prethodnom periodu, kazao je, Srbija je prepoznata kao kredibilan partner u spoljnoj politici i medjunarodnim odnosima.

Orlović je rekao da pretpostavlja da će se ceniti uloga i napor koji je uložen i u pogledu Briselskog sporazuma, njegove implementacije i svega što se podrazumeva pod normalizacijom odnosa u regionu, a posebno imajući u vidu krizne momente u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

- Sve to ukupno znači da je Srbija stvorila jednu vrstu kredibiliteta, a i to će biti teme sastanka, kao i mogućnost da Srbija bude jedna vrsta oslonca ili garanta za te teme i probleme u regionu - rekao je Orlović.

On je naglasio da je Vučićeva poseta SAD-u značajna naročito i za jačanje bilateralnih odnosa izmedju Srbije i Amerike, "jedne od najvećih i najmoćnijih država na svetu".

- Značaj ima i u pogledu regionalne saradnje ali i u pogledu nekih aktuelnih tema u medjunarodnim odnosima imajući u vidu činjenicu da je Srbija predsedavajući OEBS-a - naveo je.

Prema njegovim rečima, verovatno se mogu ohrabriti američke kompanije koje su već prisutne i koje su zainteresovane za investiranje u Srbiji, da to i učine, kao i da ulažu u infrastrukturne projekte u regionu.

- Već po onome što je prethodilo poseti, poput obnavljanja ugovora o letovima srpske aviokompanije u SAD, preko najavljene pomoći SAD-a Srbiji u nekim novim tokovima i izvorima snabdevanja energentima, ukazuje na neku intonaciju i atmsferu ovih sastanaka - zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.