Opštinu po opštinu: Koliko je Evropa dala poplavljenoj Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinu po opštinu: Koliko je Evropa dala poplavljenoj Srbiji

Evropska unija je ubedljivo najveći partner Srbije u sanaciji štete nastale poplavama. Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA.

Pomoć namenjena za obnovu 24 opštine koje su pretrpele najveću štetu u poplavama

 

Sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama.

 

Pomoć je počela da stiže još prvih dama dok su poplave trajale, u opremi, hrani, ljudstvu i novcu, da bi se nastavilo tokom leta sve do danas. Mnogo je toga završeno, mnogo ljudi je primilo pomoć, ali ima još da se radi.

 

Samo u oktobru, u opštini Svilajnac, sredstvima koje je obezbedila Evropska unija izgrađene su 74 nove kuće, i započeta gradnja još devet, za koje je obezbeđena donacija od 650.000 evra.

 

Završena je , takođe, rekonstrukcija prizemlja Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu koju je EU finansirala sa 40.100 evra. Postavljena je nova stolarija, fasada, elektro i mašinske instalacije a stići će i nameštaj i druga potrebna oprema.

  Pomoć i za poljoprivrednike

EU pomaže ukupno 15.000 poljoprivrednih domaćinstava vrednost pomoći je osam miliona evra. Pomoć poljoprivrednicima podrazumeva obnovu voćnjaka, povrtnjaka i polja sa usevima, zamenu opreme, popravak mašina i kupovinu stoke.

 

U Svilajncu su tako u oktobru 193 poljiprivredna domaćinstva dobila pakete za jesenju setvu, a u narednim mesecima 600 domaćinstava dobiće sadnice voćki, stoku i stočnu hranu, opremu za poljoprivredu, staklenike i druga neophodna sredstva, ukupne vrednosti 140.000 evra.

 

Ovih dana započela je raspodela paketa zimskih useva (250 kilograma ozime pšenice i 300 kilograma đubriva) za 1.814 domaćinstava u deset ugroženih opština. Evropska unija pomoći će ukupno 4.427 u 24 opštine.

  U svet su iz Srbije otišle jezive slike: Voda je odnela kuće, uništila puteve...

 

Obnova puteva i infrastrukture

EU obnavlja puteve, predškolske ustanove i druge infrastruktuirne objekte. Tako će, na primer, obnavljati deonicu puta Korenita - Krupanj čija je vrednost radova 4,5 miliona evra.

Od početka pružaju pomoć u paketima hrane. Više od 4.100 porodica dobija pakete sa zalihama hrane dovoljnim za 15 dana. EU, takođe, daje grantove za početak novog biznisa.

 

Opštine kojima pomaže EU:

Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.

Nedavno je izabran je i određeni broj mikro i malih preduzeća u opštinama Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Kraljevo, Lazarevac i Kosjerić koja će dobiti podršku u vidu opreme, proizvodnog materijala i rekonstrukcije malog obima.

 

U septembru je počeo novi projekat vredan tri miliona dinara. Reč je o projektu “Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji”.

 

Ugroženom stanovništvu Šapca, Šida, Bajine Bašte, Loznice, malog Zvornika, Valjeva Ljubovije i Osečine obnavljaju se kuće i daju grantovi za pokretanje biznisa.

 

Planirano je da se združenim snagama “Arbeiter Samariter Bund”-a sa partnerima Housing centrom, Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom “Ana i Vlade Divac” obnovi 170 i izgradi 30 novih stambenih jedinica uz nameštaj i kućne aparate.

 

Uz to, ove četiri organizacije su dogovorile tada da omoguće poljoprivrednim gazdinstvima i malim i srednjim preduzećima rekonstrukciju 34 oštećena objekata kao i da im dodele 100 grantova za ponovno pokretanje biznisa.

 

Srbija je podnela zahtev za dobijanje novca iz Fonda solidarnosti EU, o čemu će odluka biti doneta do kraja ove godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.