Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2016, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland: Neće biti referenduma o izlasku Francuske iz EU

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland je isključio mogućnost organizovanja referenduma o EU u Francuskoj, kazavši da će predsjednički izbori sljedeće godine biti prilika glasačima da odluče kakvu evropsku politiku žele.

U Francuskoj su sve glasniji pozivi na referendum o EU nakon što su prije sedam dana Uniju odlučili napustiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Britanci. Vodeći političari, među kojima su ministar ekonomije Emanuel Makron i bivši premijer te vodeći predsjednički kandidat na izborima 2017. Alan Žipe, pozivaju na plebiscitarno izjašnjavanje o novom evropskom projektu. Jedino krajnje desna Nacionalna fronta (FN) poziva na glasanje o članstvu u EU.

"Zašto organizovati takav metež i sukob ako cilj nije napustiti EU? Laži, pojednostavljivanje, pretjerivanje pa čak i nasilje kojem smo svjedočili u kampanji u Britaniji nisu bili dovoljni za čarobnjake koji su pustili duha iz boce", kazao je Hollande za dnevni list Echos.

Oko 55 odsto Francuza ne želi referendum o EU, dok 45 odsto smatra da je to dobra ideja.

Oland smatra da će se o Evropi u Francuskoj glasati na predsjedničkim izborima.

"Primjer Britanije će tada biti primjer, ili radije protivprimjer", kazao je Oland.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.