Okončana rasprava o Deklaraciji o zaštiti Dejtonskog sporazuma: „Pisale je srpske glave, ali nema saglasnosti za usvajanje!“

Izvor: Blic, 28.Mar.2017, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana rasprava o Deklaraciji o zaštiti Dejtonskog sporazuma: „Pisale je srpske glave, ali nema saglasnosti za usvajanje!“

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) večeras je okončana rasprava o Predlogu deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS, čije usvajanje nije izvesno.

Deklaraciju je predložio poslanik SDS Vukota Govedarica, ali su je oštro kritikovali iz vladajućih stranaka, kao loš i nedorečen dokument, koji ne zagovara stavove RS, već BiH. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Iz SNSD su tražili da se deklaracija povuče, ističući da je neće podržati.

Govedirca istakao da su ovu deklaraciju pisale srpske glave i istakao da je uveren da je pravi momenat za njeno usvajanje. U završnoj reči nakon rasprave o ovom dokumentu, Govedarica je naveo da je deklaracija predložena u momentu kada je Evropski parlament doneo rezoluciju kojom definiše dodatnu federalizaciju BiH, što za Srpsku nikada neće biti prihvatljivo.

- Ne osporavamo hrvatskom narodu da se bori za svoja prava, ali ne dozvoljavamo da to bude na štetu teritorijalnog integriteta Republike Srpske - poručio je Govedarica i pozvao da se u FBiH dogovore kako da hrvatski narod ostvari svoja prava.  On je dodao da se u ovoj deklaraciji vidi sadašnjost, ali i budućnost u kojoj se nalaze evropske vrednosti u kojima postoji vladavina prava i bolji standard.

Govedarica je izrazio žaljenje što nije postignuta saglasnost u vezi sa ovim dokumentom, te potvrdio da je na Kolegijumu predloženo da bude povučena, ali da Klub SDS nije to prihvatio.

Poslanik Kluba koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat i donio mir u BiH, ali da je, nažalost, mnogima služio kao "švedski sto" koji su koristili na razne načine.

On smatra da bi Narodna skupština trebalo da se bavi tim pitanjima, te predložio da bude održana tematska sednica o tim temama.

Poslanik PDP Branislav Borenović istakao je da je ovaj dokument korektan i da može biti prihvatljiv za sve političke stranke, te da je evidentna snažna sujeta pojedinaca koji ne mogu prihvatiti da je SDS predložio tekst deklaracije.

- Ne vidim u čemu je problem da ohrabrimo institucije Republike Srpske i predstavnike Srpske u institucijama BiH da rade na ekonomskom jačanju i razvoju Srpske, izgradnji demokratskih standarda i jačanju vladavine prava - naglasio je Borenović.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da je ozbiljan problem što nema spremnosti među političkim strankama u Narodnoj skupštini da postignu konsenzus u vezi sa važnim pitanjima, poput ove deklaracije.

Mihajilica je napomenuo da od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma postoje različiti stavovi naroda koji žive u BiH u vezi sa tim sporazumom a koji su vremenom postali dijametralno suprotni stavovi.

On je podsetio da je Narodna skupština do sada usvajala razne deklaracije koje su se bavile primenom i kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, nezakonitog delovanja visokog predstavnika u BiH i nametanjem zakona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Govedarica: Deklaraciju pisale srpske glave, ali nema saglasnosti za usvajanje

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Mar.2017

BANJALUKA - Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da su Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač, pisale srpske glave i istakao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.