Odnosi SR i HR kao sveća na vetru

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odnosi SR i HR kao sveća na vetru"

Hrvatsko-srpski odnosi su kao sveća na vetru, navodi ljubljansko "Delo" naglasivši da je "novom zahlađenju srpsko-hrvatskih odnosa svoj doprinos dala i EU".

List piše da su se "balkanski narodi kroz istoriju međusobno ubijali zbog toga što su jedni bili Hrvati, a drugi Srbi".

"Danas, hrvatska predsednica sa uzorom koji je hrvatskim snagama naredio da napokon reše srpsko pitanje u Hrvatskoj ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njen srpski kolega, koji je Vukovar proglasio srpskim gradom nisu garancija za pomirenje", dodaje list.

"U Hrvatskoj nije stvorena postkonfliktna elita, koja bi bila ravna populistima i nacionalistima, a u Srbiji je elita jednako pribegla istorijski istrošenim konceptima i jednako kao i Hrvati simulira regionalnu saradnju", piše Delo.

Ustaški program, koji se bazira na nepriznavanju drugih naroda na teritoriji Hrvatske ili četnički program, koji jedinu mogućnost za bolje odnose vidi u preseljavanju i razmeni srpskog i hrvatskog stanovništva mogu ponovo ustati iz mrtvih, smatra Delo.

List naglašava da je doprinos zahlađenju srpsko-hrvatskih odnosa dala i dinamika širenja EU.

U njoj je prevladao nemački pristup "koji je sa ciljem da od nje stvori vodeću snagu u regionu Hrvatsku izdvojio iz Zapadnog Balkana" iako je "ulazak Hrvatske u EU bio voda na mlin hrvatskog nacionalizma, koji se oseća superiorno u odnosu na svoje istočne susede".

Komentator na kraju kaže da "iako su evropskom parlamentu propali prvi hrvatski pokušaji da rešavanjem bilateralnih pitanja uslove evrpski put Srbije, hrvatski poslanici neće baciti puške u kukuruz".

"S obzirom da još nisu spremne da zatvore krug sporova, Hrvatska i Srbija ostaće taoci politike, koja živi od konflikata, a da će Hrvatska biti poštena prema Srbiji je prazna fraza", piše Delo.

"Makaze i platno u datom odnosu snaga", dodaje list, "ima Berlin, a da li će imati sluha za realnost i značaj srpsko-hrvatskih odnosa na Balkanu, koji su u miru kao sveća na vetru pokazaće vreme".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delo: Odnosi Srbije i Hrvatske su kao sveća na vetru

Izvor: Blic, 03.Mar.2015

Hrvatsko-srpski odnosi u miru su kao sveća na vetru, navodi u analizi današnje ljubljansko Delo koje naglašava i da je "novom zahlađenju srpsko-hrvatskih odnosa svoj doprinos dala i dinamika širenja Evropske unije (EU)"...List piše da su se "balkanski narodi kroz istoriju međusobno ubijali zbog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.