Odalović: EU, ali i naši interesi

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: EU, ali i naši interesi

Generalni sekretar MSP Veljko Odalović izjavio je da evropske integracije apsolutno nemaju alternativu, ali da Srbija mora da vodi računa o svojim interesima.

To će svako, ko je dobronameran, razumeti, dodao je on. Odalović je ocenio da je poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu izazvala veliku pažnju i da je na opšte zadovoljstvo protekla u najboljoj i radnoj atmosferi, a da je od svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učesnika ocenjeno da je centralni događaj - vojna parada organizovana na izuzetnom nivou.

Generalni sekretar MSP je u Jutarnjem programu RTS-a ukazao na važnost privrednog aspekta posete, jer su potpisani sporazumi koji će relaksirati pojedina pitanja kao što je energetika.

Na pitanje novinara o odlaganju posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu za 10. novembar i napadima na pekare u Vojvodini, čiji su vlasnici Albanci, posle incidenta na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, Odalović je rekao da situacija mora da se normalizuje i da ti incidenti zaslužuju osudu.

Odalović je ocenio da je dobro da su svi državni organi blagovremeno i efikasno reagovali i što će se u Vojvodini danas sastati i članovi Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove i ukazao na opasnost od provokacije na fudbalskoj utakmici.

On je upozorio da se u Klini, u manastiru Visoki Dečani, na Kosovu i Metohiji napadaju srpska imanja, crkva i srpski narod i dodao da je to orkestrirani, planirani scenario.

Generalni sekretar MSP je rekao da brine da ono što se dogodilo ima i negativnu konotaciju, jer je isticanje zastave takozvane "velike Albanije" dovelo u pitanje regionalni nivo saradnje, jer je reč o planu koji se odnosi i na teritorije Crne Gore, Makedonije i Grčke.

Odalović je ocenio da je dobro što je poseta Rame odložena da se smire tenzije i daju odgovori na mnoga pitanja.

Generalni sekretar MSP je dodao da je sve spremno za konferenciju ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije zapadnog Balkana, koja bi bila održana 23. oktobra i da se po prvi put očekuje i dolazak zvaničnika Prištine.

Odalović je ukazao na problem Prištine, jer posle izbora još nije konstitiusana vlast i da je Srbiji u interesu da se srpska lista i srpski poslanici uključe u rad parlamenta da bi se došlo do zajednice srpskih opština.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.