Od 5,4 milijarde dolara obećanih Gazi stigao samo delić

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 5,4 milijarde dolara obećanih Gazi stigao samo delić

Dva meseca nakon što su donatori obećali 5,4 milijardi dolara pomoći za obnovu ratom razorenog Pojasa Gaze, palestinski, UN i drugi zvaničnici kažu da je jedna dva procenta novca stiglo.

Donatorska konferencija u Kairu ocenjena je uspešnom. Na njoj je Katar obećao jednu milijardu dolara, Saudijska Arabija 500 miliona i SAD i EU zajedno 790 miliona u raznim vidovima pomoći, podseća Rojters.

Polovina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << očekivanog novca trebalo bi da se utroši za obnovu kuća i infrastrukture u Gazi, razorene u sedmonedeljnim sukobu izmedju izraelske vojske i Hamasa, a ostatak je namenjen za podršku palestinskom budžetu.

Međutim, od ukupne sume samo je 100 miliona dolara primljeno. I dok su EU i SAD ubrzale deo finansiranje, koje je ranije počelo, malo obećanja se ostvarilo.

" Mi smo primili fondove i obećanja od 100 miliona dolara za skloništa i obnovu", rekao je Robert Tarner, direktor za operacije Agencije UN za pomoć palestinskim i izbeglicama - UNWRA.

Taj novac će se uglavnom potrošiti u januaru 2015. Nema nedostaje 630 miliona dolara (za skloništa i domove) i ostaćemo bez novca u najtežem delu zime", objasnio je on. Detalje obaveza donatora teško je razgrančiti, jer se često uključuje novac koji je ranije bio namenjen, ali još nije isplaćen.

I dok je to slučaj s nekim fondovima za Gazu, posebno iz EU i SAD, arapske zemlje u većini slučajeva daju nova obećanja podrške. Zvaničnici kažu da ih oni najmanje ostvaruju.

"Arapske zemlje nisu do sada ništa platile", rekao Mufid al Hasajna, palestinski ministar stanovanja, dodavši da su Evropljani dali samo nekoliko miliona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Peking susjedima daje tri milijarde dolara pomoći

Izvor: Capital.ba, 20.Dec.2014, 13:08

ŠANGAJ, Kina je ponudila više od tri milijarde dolara u pozajmicama i pomoći Kambodži, Vijetnamu, Mjanmaru, Tajlandu i Laosu radi poboljšanja infrastrukture i proizvodnje te borbe protiv siromaštva, javili su danas kineski mediji. Kineska državna novinska agencija Sinhua prenijela je izjavu premijera...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.