Obeleženo 25 godina od ujedinjenja Nemačke

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2015, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 25 godina od ujedinjenja Nemačke

U nemačkoj amabasadi večeras je obeleženo 25 godina od ujedinjenja Nemačke, uz poruku ambasadora Aksela Ditmana da će Berlin i dalje biti pouzdan partner Srbije na putu ka EU i uverenje premijera Aleksandra Vučića da će građani Srbije, uz nemačku podršku, uskoro postati deo ujedinjene Evrope.

Obraćajući se okupljenima na prijemu, Ditman je rekao da je ujedinjenje Nemačke, 3. oktobra 1990, važan istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dan ne samo za Nemce, već i za čitavu Evropu.

"Mirno ujedinjenje Nemačke je važna etapa na putu ka ujedinjenoj Evropi", rekao je Ditman, ističući da se Evropa danas suočava sa velikim izazovima - evrokrizom i izbeglicama.

"Izražavam priznanje za konstruktivnu ulogu Srbije u izbegličkoj krizi", rekao je Ditman, dodajući da ta kriza može da se reši samo zajedničkim odgovorom.

Ditman je kazao da put Srbije ka EU nije nimalao lak, ali da vredi i da su Nemačka i Srbija tesno povezane ekonomski, politički i kulturno.

"Nemačka će i ubuduće biti iskren i pozudan partner Srbiji na put ka EU", zaključio je ambasador.

Premijer Vucicć je zahvalio Nemačkoj za sve što čini kada je reč o putu Srbije ka EU, zbog svega onoga što od Nemačke može da se nauči i sve većeg broja nemačkih investitora.

"Pre 25 godina, mi Srbi smo mnogo grešaka napravili. I ja sam bio jedan od onih koji nisu razumeli šta se dogodilo sa padom Berlinskog zida i ujedinjenjem Nemačke", rekao je Vučić.

U međuvremenu, mislim da smo mnoge lekcije na najbolniji i najteži način morali da naučimo ali sam potpuno uveren da u budućnost gazimo čvrstim i sigurnim korakom, rekao je srpski premijer.

"Mi Srbi smo pomalo čudan narod. Dok su svi ostali postajali deo Evrope u vreme kada je to bilo veoma popularno i lako...mi Srbi danas idemo ka Evropi žustrim i brzim korakom kada to nije najpopularnije, ali i to govori o našoj vernosti i odanosti evropskim vredostima", rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će Nemačka i sve druge zemlje dobro razumeti Srbiju na tom putu i pomoći nam.

"A mi ćemo znati da uzvratimo i odgovornošću i ozbiljnošću i uvek ćemo moći da budemo pouzdan saveznik i SR Nemačke i EU. Uveren sam da ćemo mi Srbi, građani Srbije, složni, uz nemačku podršku, uskoro postati deo ujedinjene Evrope", zaključio je Vučić.

Prijemu su prisustvovali predsednica Skupštine Maja Gojković, brojni ministri, predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Saveznik Nemačke i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2015

Uveren sam da ćemo mi Srbi i građani Srbije, složni i jedinstveni, uz nemačku podršku, uskoro postati deo ujedinjene Evrope, izjavio je večeras u rezidenciji Nemačke premijer Srbije Aleksandar Vučić, na prijemu povodom 25.godišnjice nemačkog ujedinjenja...On je zahvalio na svemu što Nemačka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Svečano obeleženo 25 godina od ujedinjenja Nemačke: Prijatelji i partneri na putu ka EU

Izvor: Blic, 05.Okt.2015

Uz tradicionalnu nemačku hranu, kobasice i pivo, u rezidenciji nemačkog ambasadora u Srbiji, nekoliko stotina zvanica svečano je proslavilo Nacionalni dan ove zemlje...Aksel Ditman..Proslavi dvadesetpetogodišnjice ujedinjenja Nemačke prisustvovao je premijer Aleksandar Vučić i brojni predstavnici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.