OPŠTINU PO OPŠTINU Koliko je Evropa dala poplavljenoj Srbiji

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPŠTINU PO OPŠTINU Koliko je Evropa dala poplavljenoj Srbiji

Evropska unija je ubedljivo najveći partner Srbije u sanaciji štete nastale poplavama.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama

Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.

Pomoć je počela da stiže još prvih dama dok su poplave trajale, u opremi, hrani, ljudstvu i novcu, da bi se nastavilo tokom leta sve do danas. Mnogo je toga završeno, mnogo ljudi je primilo pomoć, ali ima još da se rradi.

Samo u oktobru, u opštini Svilajnac, sredstvima koje je obezbedila Evropska unija izgrađene su 74 nove kuće, i započeta gradnja još devet, za koje je obezbeđena donacija od 650.000 evra.

Završena je , takođe, rekonstrukcija prizemlja Poljoprivredno- hemijske škole u Obrenovcu koju je  EU finansirala sa 40.100 evra. Postavljena je nova stolarija, fasada, elektro i mašinske instalacije a stići će i nameštaj i druga potrebna oprema.

EU pomaže ukupno 15.000 poljoprivrednih  domaćinstava  vrednost  pomoći je osam miliona evra. Pomoć poljoprivrednicima podrazumeva obnovu voćnjaka, povrtnjaka i polja sa usevima, zamenu opreme, popravak mašina i kupovinu stoke.

U Svilajncu su tako u oktobru 193 poljiprivredna domaćinstva dobila pakete za jesenju setvu, a u narednim mesecima 600 domaćinstava dobiće sadnice voćki, stoku i stočnu hranu, opremu za poljoprivredu, staklenike i druga neophodna sredstva, ukupne vrednosti 140.000 evra.

Ovih dana započela je raspodela  paketa zimskih useva (250 kilograma ozime pšenice i 300 kilograma đubriva) za 1.814 domaćinstava u deset ugroženih opština. Evropska unija pomoći će ukupno  4.427 u 24 opštine.

EU obnavlja puteve, predškolske ustanove i druge infrastruktuirne objekte. Tako će, na primer, obnavljati deonicu puta Korenita - Krupanj čija je vrednost radova 4,5 miliona evra.

Od početka pružaju pomoć u paketima hrane. Više od 4.100 porodica dobija pakete sa zalihama hrane dovoljnim za 15 dana. EU, takođe,  daje grantove za početak novog biznisa.

Nedavno je izabran je i određeni broj mikro i malih preduzeća u opštinama Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Kraljevo, Lazarevac i Kosjerić koja će dobiti podršku u vidu opreme, proizvodnog materijala i rekonstrukcije malog obima.

U septembru je počeo novi projekat  vredan tri miliona dinara. Reč je o projektu “Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji”.

Ugroženom stanovništvu Šapca, Šida, Bajine Bašte, Loznice, malog Zvornika, Valjeva Ljubovije i Osečine obnavljaju se kuće  i daju grantovi za pokretanje biznisa.

Planirano je da se združenim snagama “Arbeiter Samariter Bund”-a sa partnerima Housing centrom, Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom “Ana i Vlade Divac” obnovi 170 i izgradi 30 novih stambenih jedinica uz nameštaj i kućne aparate.

Uz to, ove četiri organizacije su dogovorile tada da omoguće poljoprivrednim gazdinstvima i malim i srednjim preduzećima rekonstrukciju 34 oštećena objekata kao i da im dodele 100 grantova za ponovno pokretanje biznisa.

Srbija je podnela zahtev za dobijanje novca iz Fonda solidarnosti EU, o čemu će odluka biti doneta do kraja ove godine.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Opštinu po opštinu: Koliko je Evropa dala poplavljenoj Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2014

Evropska unija je ubedljivo najveći partner Srbije u sanaciji štete nastale poplavama. Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA...Pomoć namenjena za obnovu 24 opštine koje su pretrpele najveću štetu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.