Novosti: Poglavlje 35 i 49 zamki

Izvor: B92, 09.Okt.2015, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Poglavlje 35 i 49 zamki

Tekst nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 ima 49 tačaka, od kojih većina nije statusno neutralna, pišu "Večernje novosti".

Dva dana nakon što je dokument stigao u kancelariju za KiM, a dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da se nada "da se o tom jezivom papiru uopšte neće ni raspravljati", beogradski list navodi da se u pregovaračkom poglavlju sa EU posvećenom Kosovu nalaze "brojne zamke" koje vode ka priznavanju Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kako pišu "Novosti", u predlog dokumenta su ugrađene "sve one zamke koje je Beograd uspevao da izbegne tokom briselskog dijaloga".

"Naročito je nepovoljan po Srbije deo koji se odnosi na energetski sistem na KiM, jer se traži da bude predat Prištini", navodi se u tekstu.

Osim toga, ističe se da se u poglavlju 35 nalazi i "niz konkretnih rešenja", posle kojih bi usledilo potpisivanje obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, što je uslov za pristupanje EU o kome se govori već godinama.

Dodaje se i da se dokument piše u kabinetu komesara za proširenje Johanesa Hana i da će uskoro biti poslat svim članicama EU na usaglašavanje.

"Pre nego što zauzmu svoj stav ili iznesu primebde i sugestije, one mogu da se konsultuju sa Srbijom, što ostavlja prostor Beogradu da dođe do povoljnijeg teksta. Konačan tekst moraju da aminuju sve članice", pišu "Novosti".

Poglavlje 35 u pregovaračkom procesu sa EU Srbija bi trebalo da otvori do kraja godine, a premijer Vučić je juče na konferenciji sa šefom britanske diplomatije rekao da u njemu Srbiju očekuje dosta problema.

"Za nas ima dosta problema u vezi s poglavljem 35, ali o tome ćemo više razgovarati 13. oktobra u Briselu", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji s Hamondom.

Kako je rekao, predlog poglavlja 35 je "gori od formalnog priznavanja Kosova".

"Sve što nisu uspeli da postignu u direktnom dijalogu s Beogradom, stavili su u nacrt", rekao je Vučić, navodeći kao primer Gazivode.

Prištinski mediji Zeri i Koha jutros takođe pišu o predlogu pregovaračkog okvira za poglavlje 35 i navode da je "Srbija šokirana sadržajem dokumenta".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beograd treba da predloži sporazum s Prištinom

Izvor: Akter, 09.Okt.2015

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da bi zvanični Beograd trebalo da napravi svoj predlog obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, koji bi definisao odnose do najsitnijih detalja, uključujući i članstvo u međunarodnim organizacijama.."To bi trebalo da bude naš korak...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.