Novim članicama EU lošija i skuplja hrana, a starim kvalitetnija

Izvor: Radio 021, 08.Feb.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novim" članicama EU lošija i skuplja hrana, a "starim" kvalitetnija

Istraživanja evropskih nadležnih institucija pokazala su da proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u "staru" i "novu" EU.

Riblji štapići u Danskoj, kako se navodi, imaju sedam odsto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom, u mesnim proizvodima je piletina umesto svinjetine, ekstra devičansko maslinovo ulje pomešano je s drugim rafiniranim masnoćama, a konzerva tunjevine s manjim delom ribe košta gotovo dva puta više nego originalna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Poražavajuće je, kako se navodi, to što rezultati brojnih evropskih istraživanja o uporednom kvalitetu proizvoda koji nedvosmisleno dokazuju ono na što se potrošači već godinama žale: proizvođači ne šalju proizvode istog kvaliteta u zemlje stare članice Evropske unije kao u nove, poput Bugarske, Rumunije i - Hrvatske.

Istraživanja su uglavnom obuhvatila brendove proizvoda najvećih svetskih proizvođača robe široke potrošnje, poput gaziranih pića, namaza, konzervi, umaka, sokova... Zbog toga je Hrvatska agencija za hranu odlučila da izvrši opsežno istraživanje o kvalitetu prehrambenih proizvoda. Tako će se uporediti između dvadeset i trideset jednakih proizvoda kupljenih u Nemačkoj i Hrvatskoj.

Nemačka je, kao razvijena zemlja zapadne Evrope, uzeta kao ogledni primerak, jer je tamo dokazan kvalitet proizvoda. No, već sad gotovo da nema sumnje kako će rezultati istraživanja pokazati da u Hrvatskoj jednak proizvod nema isti kvalitet kao u Nemačkoj.

Istraživanje se radi na inicijativu Biljane Borzan, hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu, koja kaže kako će projekat finansirati Evropska unija.

Evropska komisija na slične je upite dosad odgovarala kako su svi ti proizvodi zdravstveno ispravni. U to nema sumnje, ali kada je kvalitet u pitanju, odstupanja su velika. Istraživanje sprovedeno u Češkoj tako je pokazalo kako je od svih uzetih uzoraka prehrambenih proizvoda njih čak 35 odsto bilo drugačije, slabijeg kvaliteta nego u starim članicama EU.

Posebno iznenađuje što su proizvodi slabijeg kvaliteta u većini slučajeva u Češkoj bili skuplji nego originalni proizvod u razvijenoj zemlji.

Kupci, drugim rečima, skuplje plaćaju lošiju hranu. U nekim slučajevima to bi otišlo toliko daleko da je u boci poznatog ledenog čaja bilo čak 40 odsto manje ekstrakta čaja nego u Nemačkoj, a cena je bila viša.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lošija hrana za nove članice EU

Izvor: BanjalukaLive.com, 08.Feb.2016

Istraživanja evropskih nadležnih institucija pokazala su da proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u "staru" i "novu" EU, piše zagrebački Jutarnji list. Riblji štapići u Danskoj, kako se navodi, imaju sedam posto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom,...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.