Nove termoelektrane uz sve procedure EU

Izvor: B92, 04.Dec.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nove termoelektrane uz sve procedure EU"

Novi Pazar -- Stručnjak za pravo EU o zaštiti životne sredine Zoran Sretić kaže da je za izgradnju termoelektrana u Srbiji neophodno sprovesti sve procedure u skladu sa EU.

Komentarišući najave da bi u Štavlju kod Sjenice mogla biti izgradjena termoelektrana, on je radiju Sto plus rekao da o tome nema dovoljno informacija, ali da Srbija kao kandidat za pristupanje EU pre bilo kakve odluke o gradnji takvih postrojenja mora da sprovede adekvatne procedure. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Pre svega, potrebne su brojne analize po pitanju zaštite okoline, poljoprivrede ili zdravlja ljudi, uz omogućavanje javnosti da učestvuje u postupku donošenja odluke", rekao je Sretić.

Prema njegovim rečima, ukoliko su procenjene dobiti od investicije manje od vrednosti štete koja bi nastali po životnu sredinu projekat se može modifikovati ili od njega odustati.

Sretić je potvrdio da je termoelektrana Štavalj uvedena u strateške dokumente razvoja energetskog sektora Srbije, ali je naglasio da država mora da uvodi i više obnovljivih izvora energije.

Ambasadorka Češke u Beogradu Ivana Hlavsova u novembru prošle godine izjavila da je kompanija "Alta" iz Brna zainteresovana da gradi termoelektranu "Štavalj".

Premijer Vučić pomenuo je nedavno u letonskoj prestonici Rigi da je i sa češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom razgovarao o izgradnji termoelektrane "Štavalj" i dolasku novih čeških investitora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.