Nove sankcije Rusiji su test jedinstva EU

Izvor: Blic, 31.Jul.2014, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove sankcije Rusiji su test jedinstva EU

Nove zapadne sankcije Rusiji mogle bi da donesu pad rublje, rast cena plemenitih metala, a verovatno i gasnu krizu.

Ova treća faza sankcija mogla bi da donese i saznanje da su u EU neki jednakiji od drugih. Na osnovu onog što je juče o koordinisanim sankcijama Vašingtona i Brisela Moskvi bilo dostupno iz medija pre njihovog zvaničnog proglašenja, jasno se vidi da će najveći teret, a samim tim i gubitke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osetiti finansijski sektor Velike Britanije i francuska vojna industrija.

Filip Hamond, britanski šef diplomatije, priznao je za Bi-Bi-Si da će njegova država platiti ekonomsku cenu nametanja sankcija Rusiji zbog podrške proruskim separatistima u Ukrajini. On je dodao da „bol“ neće biti veći nego u drugim članicama EU i da je vredan obuzdavanja “ruske agresije”.

- Naše diskusije prošle nedelje bile su fokusirane na paket koji bi pošteno podelio teret sankcija širom EU, osiguravši da velike privrede dele bol - rekao je Hamond i dodao da će “sankcije trajati koliko god to bude potrebno”.

Vladimir Čižov, ruski ambasador pri EU, izjavio je juče da nove sankcije ne vode nikuda i da neće postići cilj rešavanja situacije u Ukrajini. Nemački dnevnik “Velt” piše da su “s obzirom na zategnutu finansijsku situaciju i visoku nezaposlenost u mnogim evropskim zemljama, nove sankcije viđene kao test evropskog jedinstva”.

Iako će sankcije imati posledice i po nemačku privredu, zbog zabrane izvoza visokotehnoloških proizvoda, Berlin će kratkoročno znatno manje osetiti direktivu iz Vašingtona od Londona i Pariza. Moćno Savezno udruženje nemačke industrije, koje je dugo bilo protiv kažnjavanja Moskve, podržalo je sankcije iako je Nemačka sa 36 milijardi evra izvoza u Rusiju prošle godine držala trećinu ukupnog plasmana robe iz EU u tu državu. Nemački izvoz na rusko tržište opao je za 14 odsto u prva četiri meseca ove godine od početak ukrajinske krize, što bi moglo da ugrozi oko 25.000 radnih mesta u Nemačkoj.

- Ekonomski interesi nisu glavni prioritet. Glavni prioritet je obezbeđivanje stabilnosti i mira - kaže Volfgang Šojble, nemački ministar finansija.

Najveći gubitnici na obe strane

Londonski siti

Britanski dnevnik „Tajms“ tvrdi da će novi zapadni paket sankcija Rusiji koštati londonski Siti, strogi poslovni centar ove metropole, na stotine miliona evra. „Dejli telegraf“ navodi da je cilj zabrane trgovine obveznicama ruskih državnih banaka, koja će stupiti na snagu u petak, da se Rusiji preseče pristup transakcijama koje su do sada skoro u potpunosti obavljane upravo u Sitiju.

Ruske državne banke

Banka Rusije, centralna banka te zemlje, objavila je da će ako bude potrebno podržati banke koje su se našle pod sankcijama. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno je odbila da finansira ruske projekte, što za Rusiju znači da neće dobiti oko 23 milijardi investicija godišnje.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.