Nismo jedini: EU dala ultimatum Belgiji!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nismo jedini: EU dala ultimatum Belgiji!

Belgija do ponedeljka uveče treba da odluči hoće li potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom (CETA), a taj ultimatum je odbacila Valonija koja blokira sporazum, javljaju svetske agencije.

Valonija je "razočarana" novim predlogom Europske komisije o zaštiti ulaganja, koji je trebalo da smiri belgijsku frankofonu regiju kako bi se omogućilo belgijsko potpisivanje sporazuma.

"Predat nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << To začuđuje. Nameće nam se pitanje s kojim ciljem", navode bliski saradnici šefa valonske vlade Pola Magneta.

"Šef valonske vlade Magnet odbija CETA-u, čime sprečava EU da je prihvati i smatra da takav ultimatum nije u skladu sa demokratskim procesom", rekao je njegov portpartol.

Belgija je jedina od 28 zemalja Evropske unije koja nije popisala CETA-u, sporazum koji se odnosi na više od 500 miliona Europljana, jer ga blokira Valonija, frankofona regija na jugu Belgije sa 3,6 miliona stanovnika.

Belgija ima 7 parlamenata. Kada ta zemlja potpisuje neki međunarodni ugovor, svako od sedam izabranih tela mora da ga ratifikuje.

Za potpisivanje CETA-e EU treba da dobije odobrenje svih 28 članica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.