Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neočekivani izlazak evrozone iz deflacije u junu

BRISEL - Inflacija u evrozoni je u junu neočekivano izašla iz negativne zone, prema preliminarnoj procjeni evropske službe za statistiku Evrostata, što je signal da su podsticaji Evropske centralne banke počeli da daju rezultata uoči odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, izvještava agencija "Blumberg".

Potrošačke cijene su u junu porasle za skromnih 0,1 odsto, nakon što su u maju pale za 0,1 odsto, navodi Evrostat, a prenosi agencija Frans pres. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

U junu, bazna inflacija je ubrzala na 0,9 odsto sa 0,8 odsto iz maja, saopštio je Evrostat.

Ovi podaci su iznad prognoze analitičara, koji su u anketi kompanije Faktset predviđali nultu stopu inflacije, i takođe su dobra vest za Evropsku centralnu banku koja preduzima brojne napore kako bi podigla cijene u evrozoni.

Kako navodi "Blumberg", predsjednik ECB-a Mario Dragi računa na ubrzanje inflacije u drugoj polovini tekuće godine zbog stabilizacije cijena nafte i nastavka skromnog oporavka ekonomije evrozone.

Uoči odluke Britanije da izađe iz EU, Dragi je izrazio uvjerenje da će se rast cijena u evrozoni u "ne tako dalekoj budućnosti" vratiti na ciljanu inflaciju ECB-a od nešto ispod 2,0 odsto.

Za to će, prema ocjenama njujorške agencije, sada biti potrebno više vremena zbog potencijalnih posljedica britanskog referenduma.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.