Nenaplativi zajmovi sustigli BDP Španije

Izvor: B92, 26.Nov.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenaplativi zajmovi sustigli BDP Španije

Vrednost nenaplativih zajmova u posedu evropskih banaka iznosi 1.000 milijardi evra, što je jednako godišnjem bruto domaćem proizvodu Španije i 7,3 odsto EU.

Nivo nenaplativih zajmova u vodećim evropskim bankama je krajem juna iznosio prosečnih 5,6 odsto, što je pad u odnosu na 6,1 odsto sa početka godine, ali je isto tako gotovo dvostruko viši u odnosu na prosek od ispod 3,0 odsto u SAD i još niži nivo u Aziji, saopštila je Evropa bankarska agencija (EBA). >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U izveštaju se dodaje da ova činjenica izaziva "veliku brigu", uprkos napretku ostvarenom u proteklim godinama, prenosi Rojters.

Analiza je obuhvatila 105 banaka koje posluju u 20 zemalja EU i u Norveškoj, pri čemu je utvrđeno da banke u Italiji poseduju oko 16,7 odsto nenaplativih zajmova, što je jednako 17,1 odsto BDP-a Italije, dok španske banke imaju u proseku 7,1 odsto "loših" zajmova ili 15,8 odsto BDP-a.

Banke na Kipru su prošle još gore, budući da je oko polovina njihovih zajmova kvalifikovano kao "rizično", a za Kiprom sledi Slovenija (28,4 odsto), Irska (21,5 odsto) i Mađarska (18,9 odsto).

Banke u Švedskoj imaju najniži nivo nenaplativih zajmova (1,1 odsto), zatim u Norveškoj (1,4 odsto), Finskoj (1,7 odsto), Britaniji (2,9 odsto), Holandiji (2,9 odsto) i Nemačkoj (3,4 odsto).

EBA je apelovala na rešavanje problema nenaplativih zajmova, imajući u visu činjenicu da banke odobravaju više pozajmica kada im je nivo "loših" zajmova nizak, navodi Rojters.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nivo nenaplativih zajmova u Evropi jednak BDP-u Španije

Izvor: Capital.ba, 27.Nov.2015, 07:40

LONDON, Vrijednost nenaplativih zajmova u posjedu evropskih banaka iznosi 1.000 milijardi evra, što je jednako godišnjem bruto domaćem proizvodu (BDP) Španije i 7,3 odsto BDP-a Evropske unije, saopštila je Evropa bankarska agencija (EBA). Nivo nenaplativih zajmova u vodećim evropskim bankama je...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.