Nemci štede u Hrvatskoj zbog viših kamata

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci štede u Hrvatskoj zbog viših kamata

Zbog viših kamata koje hrvatske banke daju u odnosu na banke u drugim članicama Evropske unije (EU) strani državljani su u Hrvatsku doneli na štednju 10,12 milijardi kuna (1,31 milijardu evra), što je 3,5 odsto svih štednih depozita.

Iako u ovom trenutku bankama ne manjka depozita, oni su bitni kao osnovni izvor plasiranja kredita. U Hrvatskoj već sada strani državljani, odnosno, kako ih banke zovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nerezidenti, štede prilične iznose.

Da bi oročili novac u Hrvatskoj, ranije su morali fizički da dođu u neku od hrvatskih banaka ili da pribegnu komplikovanoj proceduri međunarodnog opunomoćenja nekoga tko će to da učini u njihovo ime.

Sada, nakon što je saglasnost dao nemački BaFin, tamošnja agencija za nadzor financijskih usluga, Nemci za to ne moraju da putuju u Hrvatsku, piše Večernji list i navodi primer Vaba banke kojoj je omogućeno prikupljanje depozita od klijenata u inostranstrvu.

U tekstu se ističe da bi stranci uskoro mogli da ostvaruju štednju i u kunama, s obzirom na to da je kamata na depozite u evrima u mnogim bankama pale ispod jedan odsto, dok je na kune interes 2,4 do tri odsto.

List navodi da najviše stranih štediša u Hrvatsku dolazi iz BiH, ali ne zbog kamate koje su i kod njih visoke, već zato što dosta njih radi ili prima penziju u Hrvatskoj.

Pored njih, proteklih godina jako je rasla štednja Rusa, ali ima i Italijana, Austrijanaca i drugih državljana, navedeno je u tekstu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Niske kamate kod kuće, štede kod komšija

Izvor: B92, 14.Okt.2015

Zbog viših kamata koje daju u odnosu na banke u drugim članicama EU, strani državljani su u Hrvatsku doneli na štednju 10 milijardi kuna (1,3 milijarde evra)...To je 3,5 odsto svih štednih depozita u toj zemlji...Iako u ovom trenutku bankama ne manjka depozita, oni su bitni kao osnovni izvor plasiranja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.