Nemačka odredila visinu putarina za strance

Izvor: N1 televizija, 24.Mar.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka odredila visinu putarina za strance

Nemački Bundestag prihvatio je danas izmenjeni predlog zakona o putarinama za lična vozila. Zakon je izmenjen posle primedbe Evropske komisije da prva verzija diskriminiše građane Evropske unije koji nisu iz Nemačke.

Zakon je u drugoj verziji promenjen tako da se strancima koji su u poseti Nemačkoj, ili u tranzitu, omogućava da kupe vinjete, povoljnije nego što je prvobitno bilo planirano. Cena vinjeta zavisiće od količine izduvnih gasova koje automobil emituje, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a za desetodnevno kretanje nemačkim autoputevima vinjeta će iznositi između 2,50 i 25 evra.

Za domaće vozače predviđena je godišnja vinjeta cene od 67 do 130 evra, zavisno od emisije izduvnih gasova. Međutim, domaćim vozačima će putarina biti kompenzovana smanjenjem poreza na vozila u istom iznosu.

Nemački susedi, predvođeni Austrijom, burno su reagovali na ova pravila i najavili tužbu pred Evropskim sudom, tvrdeći da zakon o putarini jasno diskriminiše vozače iz ostalih zemalja Evropske unije.

Negodovanje oko zakona nisu samo izrazile susedne zemlje, već i savezne pokrajine koje se graniče sa zemljama u kojima nema putarina – poput Holandije. Najmnogoljudnija savezna pokrajina Severna Rajna-Vestfalija zatražila je izuzetak od putarine za pogranična područja kako ne bi bio ugrožen lokalni turizam i trgovina, ali je savezno ministarstvo saobraćaja odbacilo takve zahteve.

Uvođenje putarina u Nemačkoj je politički projekt bavarskog CSU-a, koji je još tokom predizborne kampanje za izbore pre četiri godine biračima u Bavarskoj obećao da će "uneti više pravednosti" što se tiče putarina u Evropi, ukazujući na to da Bavarci u susedstvu plaćaju putarine, dok se stranci nemačkim autoputevima voze besplatno.

CSU je tada obećao da će domaće vozače osloboditi plaćanja putarine što je urodilo sadašnjim, neuobičajenim zakonom o naplati putarina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

NEMAČKA UVODI VINJETE: Evo koliko će definitivno koštati za strance

Izvor: Telegraf.rs, 25.Mar.2017, 01:54

Savezno veće nemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je izmenjeni predlog zakona o putarinama za putnička vozila u Nemačkoj...- Borimo se za više pravednosti na našim autoputevima - rekao je ministar prometa Aleksander Dobrindt predstavljajući zakon u Bundestagu...Zakon je promenjen nakon...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.