Ne smemo da izvozimo lozne kalemove

Izvor: B92, 12.Apr.2014, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne smemo da izvozimo lozne kalemove

Beograd -- Srpski proizvođači loznih kalemova suočavaju se sa problemima pri izvozu zbog uredbe EU, ukazali su u Privrednoj komori Srbije.

Po toj odluci svim zemljama koje nisu njene članice zabranjeno je da plasiraju tu vrstu sadnog materijala u zemlje Unije.

Izvoz voćnog sadnog materijala nema ovu vrstu zabrane, tako da se voćne sadnice iz Srbije nesmetano izvoze u zemlje EU. Izuzetak je jedino Hrvatska koja je nedavno izrekla meru zabrane uvoza voćnih sadnica iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napominju u PKS.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović objasnio je da je izvoz loznih kalemova zabranjen uredbom, takozvanom listom tri.

On je dodao da obrazloženje za tu meru ne postoji, osim da je to ekonomska mera koja će se promeniti onog momenta kada Srbija i zvanično postane članica EU.

Budimović je ukazao da ova mera ima ozbiljne posledice na domaću proizvodnju koja se praktično sad orijentisala samo na izvoz u Rusku Federaciju.

Kada je reč o problemima u izvozu voćnih sadnica na tržište Hrvatske, hrvatska strana je to obrazložila činjenicom da ne postoji potpuna usaglašenost propisa Hrvatske i Srbije, naročito u pogledu sertifikacionih šema, rečeno je na nedavno održanoj sednici Grupacije za preradu i promet voća, povrća, šumskih plodova i voćnog sadnog materijala pri PKS.

Delegacija Srbije koja je boravila u Hrvatskoj upoznala je nadležne u ovoj susednoj zemlji, sa propisima koji regulišu proizvodnju i uslove za njeno obavljanje, kontrolu i promet sadnog materijala.

Postignut je dogovor da će se sačiniti stručni izveštaj i da će hrvatska strana u najkraćem roku saopštiti svoju konačnu odluku, naveli su učesnici te sednice.

Milada Lukešević, samostalni savetnik za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju u Udruženju za poljoprivredu PKS, učesnike sednice je upoznala sa proizvodnim rezultatima i spoljnotrgovinskom razmenom sadnog materijala.

Po njenim rečima, iz Srbije je u 2013. godini vrednost izvoza te robe iznosio 8,93 miliona dolara, a uvoz je bio 7,08 miliona dolara.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saopštili da će na skriningu koje će se održati u oktobru ove godije u Briselu ponovo pokrenuti pitanje izvoza loznih sadnica u Evropsku uniju, a pored toga su istakli da će se tada započeti proces izmena Zakona o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja i njegovo usklađivanje sa regulativom Evropske unije, objavljeno je na sajtu PKS.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Do ulaska u EU nema izvoza loznih kalemova iz Srbije?

Izvor: Capital.ba, 12.Apr.2014

BEOGRAD, Srpski proizvođači loznih kalemova suočavaju se sa problemima pri izvozu zbog uredbe EU po kojoj je svim zemljama koje nisu njene članice zabranjeno da plasiraju tu vrstu sadnog materijala ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.