Nastavak trilateralnih razgovora u Briselu

Izvor: VOA, 17.Okt.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak trilateralnih razgovora u Briselu

Zvaničnici Rusije, Ukrajine i EU sastaće se naredne nedelje u Briselu, da bi ponovo pokušali da pronađu rešenje sukoba Moskve i Kijeva i problema snabdevanja gasom, saopšteno je na kraju samita lidera Evropske unije i Azije u Milanu

Na marginama skupa, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošeno održali su tri sastanka, prva dva sa evropskim liderima, a zatim i sami >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kako bi pokušali da reše ukrajinsku krizu.

Razgovori najviših ruskih, ukrajinskih i evropskih zvaničnika o rešavanju krize u Ukrajini zasijenili su samit lidera Evropske unije i Azije u Milanu. Na marginama skupa održane su dvije runde razgovora predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka sa evropskim liderima. Nakon početnih razgovora, koje je Kremlj opisao kao pune nerazumjevanja i neslaganja, Moskva i Kijev su tokom drugog sastanka postigli napredak u pogledu rešavanja spora oko snabdijevanja gasom.

“Saglasili smo se sa našim ukrajinskim partnerima o uslovima obnove snabdijevanja gasom Ukrajine, barem tokom zimskog perioda. Pregovarali smo o svim parametrima tog sporazuma. Vodeća tačka za rešavanje situacije u Ukrajini moraju biti sporazumi iz Minska, koje u potpunosti ne primjenjuje ni jedna strana”, rekao je ruski predsjednik.

Nakon više od dva sata razgovora donesene su tri ključne odluke, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

“Prvo, sve strane moraju čvrsto da poštuju sporazum iz Minska i da ulože napore da implementiraju svih 12 odredbi bez izuzetka. Drugo, lokalni izbori u Donjecku biće zasnovani samo na juče potpisanom zakonu. Treće, postigli smo određen ograničen napredak u pogledu problema snabdijevanja gasom. Postigli smo saglasnost o glavnim parametrima ugovora i nastavljamo razgovore o resursima koji će pokriti  sredstva potrebna za njegovo finansiranje.”

Evropski lideri prethodno su poručili da ruske vlasti moraju da urade mnogo više da bi podržale krhki prekid vatre i okončale sukobe u istočnoj Ukrajini.

“Ne vidim da je do sada postignut bilo kakav napredak. Bilo je napretka u pogledu pojedinih detalja, ali je glavni problem i dalje nastavak kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine. U tom kontekstu, glavno pitanje je da li možemo da pronađemo način da se izbori u regionima Donjecku i Lugansku održe u skladu sa ukrajinskim zakonom”, naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Britanski premijer Dejvid Kameron zauzeo je pozitivniji stav od Merkel, ali i naglasio da su sada potrebni konkretni rezultati.

Vladimir Putin rekao je veoma jasno da ne želi zamrznuti konflikt i podijeljenu Ukrajinu. Ako je to slučaj, Rusija mora da preduzme mjere na implementaciji svega što je dogovoreno – da povuče trupe I teško naoružanje iz Ukrajine i poštuje sve sporazume. I da prizna samo jedan legitimni set ukrajinskih izbora. Ukoliko se to ne dogodi, jasno je da Evropska unija, uključujući i Britaniju, moraju da zadrže sankcije i pritisak kako ova vrsta konflikta ne bi postojala na našem kontinentu.”

Među najspornim pitanjima na razgovorima u Milanu, osim izbora, bila je i  upotreba dronova za kontrolu granice između Rusije i Ukrajine.

“Kako možemo da osiguramo da se prekid vatre poštuje? Francuska i Njemačka već su najavile da će OEBS-u biti dostupni dronovi kako bi mogao da verifikuje primjenu principa, osigura poštovanje prekida vatre, kao i da kontroliše granicu”, saopštio je francuski predsjednik Fransoa Oland.

Ruski predsjednik rekao je da se Moskva saglasila sa Francuskom, Njemačkom i Italijom o upotrebi bespilotnih letjelica za nadzor granice u istočnoj Ukrajini.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo najavio je da će ruski, ukrajinski i zvaničnici Evropske unije naredne nedelje u Briselu ponovo razgovarati o okončanju neprijateljstava između Rusije i Ukrajine i rešavanju spora u pogledu cijene gasa, koji prijeti da ugrozi snabdijevanje Evrope tim energentom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Angela Merkel

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.