„Napad na temelje EU“

Izvor: Deutsche Welle, 26.Jul.2017, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Napad na temelje EU“

I pored masovnih protesta, poljski parlament je doneo zakon kojim bi najviši sud države trebalo da bude podveden pod kontrolu vlade. To je jedna od tema kojima se bavi štampa na nemačkom jeziku.

Poljska vlada hoće da nizom zakonskih promena poveća svoju kontrolu nad pravosuđem. Već su završeni zakonski tekstovi o postavljanju sudija. Ministar pravde bi ubuduće imao pravo da bira kandidate za sudije Najvišeg suda. Glasanju u Donjem domenu parlamenta prethodili su veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << protesti opozicije, ali i oštre kritike iz Brisela. Opozicija govori o „državnom udaru“ vlade premijerke Beate Šidlo i šefa stranke Pravo i Pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog. Evropska komisija preti da bi mogla da oduzme Poljskoj pravo glasa u EU, no za to bi bila potrebna četvoropetinska većina glasova država. Mađarska je najavila da će ako dođe do odlučivanja o tome – sprečiti taj korak. Zakon bi trebalo da potpiše predsednik Andžej Duda, ali on to nije učinio i traži određene izmene, u čemu opozicija vidi neke nade.

„Evropska komisija teško može biti opasna za Poljsku“, piše dnevnik Zidojče cajtung. „Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans obavestio je Komisiju o događajima u Poljskoj i podneo opcije za dalje postupanje. Sledeće nedelje bi trebalo da bude odlučeno kako će se dalje postupati – a to će zavisiti i od događaja u Varšavi. No, kako je rekao Timermans zna se da će protiv Poljske biti pokrenut postupak zbog povrede ugovora EU, a na kraju bi Poljska mogla biti novčano kažnjena.“

Moraju li Poljaci po prvi put da brane svoju slobodu od unutrašnjeg neprijatelja? Nakon što je usvojena reforma pravosuđa, raspoloženje je sve agresivnije, upozorava Bartoš Dudek. (21.07.2017)

„Evropska komisija je jasno postavila stvari, ali sve bi to moglo biti uzaludno, jer se ona zapravo sama bori protiv Varšave. Nemačka, moćna članica zajednice, može da jača leđa Briselu iza kulisa. Ali, iz istorijsko-političkih razloga ona ne može tako odlučno da istupi prema susedu – a svi znaju da Komisija nema neko specijalno snažno sredstvo pritiska. Postupak prema Članu 7 (oduzimanje glasa Poljskoj) ne važi badava kao „nuklearna opcija“. Pri tome se zna da se njima više preti nego što on stvarno može da se primeni. Mađarska je već najavila Komisiji da će sprečiti svaki pokušaj da se Poljskoj oduzme pravo glasa“.

„U SAD, predsednik predlaže sudije najvišeg suda i oni se biraju političkom većinom. Ali, novi poljski sistem sa tim čak ne može ni da se poredi. On je više radikalan, sveobuhvatan, centralistički i političniji od svakog sličnog sistema. On niti uzima u obzir regionalne specifičnosti, niti se sposobnosti pojedinih sudija ne procenjuju u specijalnim odborima, a u izboru personala uopšte nema učešća stručnjaka iz pravosuđa“, piše Zidojče cajtung.

Frankfurter algemajne cajtung je objavio tekst pod naslovom: „Demokratija se ukida“: „Većina u Sejmu je prekoračila crvenu liniju posle koje je jedino sredstvo koje treba primeniti – građanska neposlušnost. Tako je na primer blokiranje Ustavnog suda krajem 2015. neposredno posle pobede PiS na izborima, obavljeno tako brzo i bez vođenja računa o pravima opozicije, na način koji se gotovo podsmeva parlamentu. Na mesto loših slutnji koje su tada mnogi imali, stupila je još gora izvesnost: čovek koji vladom rukovodi iz svoje partijske centrale radi na ukidanju demokratije u Poljskoj. Za Poljsku i Evropu čovek još samo može da se nada da građani neće dozvoliti da ih neko zastraši – i da će ova vlada uskoro biti zaustavljena.“

Demonstracije u Varšavi zbog reformi pravosuđa

Nemački radio Dojčlandfunk se obratio socijaldemokratskom poslaniku u Evropskom parlamentu, nemačkom političaru Jou Lajnenu. „Radi se o ukidanju demokratije“, rekao je Lajnen: „Ne sme biti prihvaćeno da jedna stranka određuje ko će biti najviše sudije jedne države. Evropska komisija bi trebalo da reaguje odlučno. Poljska bi trebalo da poštuje princip raspodele vlasti, i sve drugo je napad na principe i vrednosti EU“.

Berlinski dnevnik Tagesšpigel piše da „ovakav napad na temelje Evropske unije odavno nismo doživeli. Polako se postavlja i pitanje može li to EU da izdrži na duže staze. U Poljskoj, šestoj po veličini članici EU, demokratski izabrana vlada ukida pravnu državu i podelu vlasti što ugrožava egzistenciju liberalne demokratije u Evropi. U poređenju s tim, kriza evra ili izbeglička kriza su – bledi. U našim građanskim društvima, vlade ne mogu da donose zakone koji se kose sa ustavom. Falsifikovanje izbora nema izgleda na uspeh. Predstavnici države mogu biti pozvani na odgovornost u slučaju pogrešnog ponašanja. Jer, svako može da se obrati sudovima – oni su nezavisni od državne sile (...) Poljska još nije diktatura kao što je Turska. Ali je članica EU i ima veliki značaj“.

Priredio: Saša Bojić

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.