NBS: Bregzit neće ugroziti stabilnost finansijskog sistema

Izvor: RTS, 24.Jun.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Bregzit neće ugroziti stabilnost finansijskog sistema

I pored velikih turbulencija na svetskim finansijskim tržištima izazvanih odlukom građana Velike Britanije da izađu iz Evropske unije, stabilnost domaćeg finansijskog sistema neće biti ugrožena, saopštila je danas Narodna banka Srbije.
"NBS i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa kojima se može suočiti naša ekonomija. Napominjemo da smo i u proteklom periodu iskazali odlučnost i sposobnost da, čak i u nešto nepovoljnijim uslovima u pogledu spoljne i unutrašnje neravnoteže, uspešno ublažimo posledice nepovoljnih kretanja na svetskim robnim i finansijskim tržištima", navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da u prilog domaćoj finansijskoj stabilnosti govore sve bolji makroekonomski pokazatelji Srbije. i očekivanja da će Srbija i u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže.
"Fiskalna konsolidacija, smanjenje oscilacija na deviznom tržištu, inflacija na niskom nivou, uz niske kamatne stope čine ambijent povoljnim za investicije i rast izvoza, što ukazuje na održivost našeg rasta. Na ovaj način stvoren je odbrambeni sistem koji omogućava veću otpornost na šokove iz međunarodnog okruženja", ocenila je NBS.
Kako navodi nacionalna banka, jutrošnje turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu. Narodna banka Srbije je preduzela adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema.
"Nakon početnih pritisaka tržište je vrlo brzo umireno. Uzimajući u obzir činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju", ocenjeno je u saopštenju.
Kako je zaključeno, Narodna banka Srbije će nastaviti da prati kretanja na svetskom i domaćem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NBS: Bregzit nas neće ugroziti, spremni smo

Izvor: B92, 24.Jun.2016

Beograd -- Stabilnost srpskog finansijskog tržišta neće biti ugrožena, uprkos turbulencijama na svetskim tržištima izazvanim odlukom građana Britanije, saopštila je NBS...Centralna banka i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.