NA GUBITKU GRAĐANI I SAMA DRŽAVA Godišnje BiH gubi oko 120 miliona KM zbog neostvarivanja povrata PDV iz EU

Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA GUBITKU GRAĐANI I SAMA DRŽAVA Godišnje BiH gubi oko 120 miliona KM zbog neostvarivanja povrata PDV iz EU

Zbog 2 člana u Pravilniku o primeni Zakona o PDV privrednici iz BiH ne mogu da ostvare povrat PDV iz 11 zemalja EU.

BiH godišnje gubi oko 120 miliona KM zbog toga što Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nikako da promeni sporne članove iz Pravilnika o primeni Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Kazao je ovo Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Iz UIOBiH, potvrdili su kako je UIO još pre više od godinu i po napravio izmene i dopune Pravilnika, ali kako one nikako da dođu na dnevni red Upravnog odbora.

- Ovde su na gubitku i narod BiH i sama država. Od momenta uvođenja PDV nikako da se reše ovi problemi, a radi se o podzakonskom aktu koji usvaja UO UIO i o tome da je potrebno promeniti samo dva člana. Najgore je to što među onima koje traže reciprocitet su i dve zemlje koje su najveći vanjskotrgovinski partneri - Hrvatska i Slovenija, te još tri zemlje koje su značajni partneri, a to su Italija, Mađarska i Švicarska, koja nije u EU, ali je u tom sistemu – kazao je Pandurević, piše Oslobođenje.

Dodaje da se od tog novca završiti jedna trećina autoputa, te da je sada sve do političke odluke.

U tu svrhu izrađena je informatička aplikacija i izvršena obuka službenika.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Povrat PDV-a: BiH godišnje gubi 120 miliona zbog dva člana pravilnika

Izvor: Capital.ba, 27.Jul.2017, 08:04

SARAJEVO, Zbog dva člana u Pravilniku o primjeni Zakona o PDV-u bh. privrednici ne mogu ostvariti povrat PDV-a iz 11 zemalja EU.  Bosna i Hercegovina godišnje gubi oko 120 miliona KM zbog toga što Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nikako da promijeni sporne članove iz Pravilnika...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.