Može li Britanija da izdrži još jedan Bregzit?

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Britanija da izdrži još jedan Bregzit?

Velika Britanija je ispisala istoriju pre nekoliko dana, kad je na referendumu odlučeno da napušta Evropsku Uniju posle 43 godine članstva. Sada se postavlja pitanje šta dalje?

Može li se referendum ignorisati?

Sam referendum je bio savetodavan, a ne zakonski obavezujući. Teoretski, vlada bi mogla da ignoriše rezultate, ali na taj način bi mogla da izazaove bes kod čak 52 odsto Britanaca koji su izglasali odlazak iz EU.

- Referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ipak još uvek zahteva odluku vlade, ne aktivira on sam Bregzit - rekao je profesor evropskog prava, Kenet Armstrong sa Kembridž Univerziteta.

Naime, Bregzit zahteva da se vlada pozove na član 50. Lisabonskog ugovora, kojim je uređen moguć "raskid" sa Unijom.

- Veoma je teško znati kakav je stav britanske vlade, kad su obe političke strane u takvom metežu. Glasanje je bilo čista želja Britanaca da se izađe iz Unije i ne može se ignorisati. Međutim, što se više odlaže odluka da se pozovemo na član 50, postoji više prilika da politika interveniše - ističe Armstrong.

Pročitajte još

Sa druge stane, Dejvid Kameron je izjavio u Donjem domu parlamenta u ponedeljak da rezultat referenduma mora da bude prihvaćen i proces sprovođenja odluke na najbolji mogući način, sada mora da počne.

Da li će biti drugog referenduma?

Mnogi razočarani birači se nadaju još jednom glasanju, potpisujući i onlajn peticiju za ponovno glasanje, a laburisti pozivaju da se on održi.

Analitičari tvrde da ne postoji pravna prepreka za održavanje drugog referenduma.

- Ne verujem da peticija za održavanje drugog referenduma može da spreči Bregzit - rekao je Armstrong.

Postoji jedan scenario po kome bi glasačke kutije možda mogle opet da budu aktivirane. Opšti izbori bi mogli da pomognu kao zastupnik ili punomoćnik drugom refrendumu.

- Treblo bi da budu opšti izbori u narednih 3-4 meseca, a možda bi tada bilo u redu da se vratimo i proverimo stav ljudi da li i dalje to zaista žele - kaže profesor sa Kembridža.

Da li će biti opštih izbora?

Iako je Kameron najavio da će da se povuče, to automatski na označava opšte izbore u budućnosti.

BREGZIT? NASTAVITE DA SANJATE Pet načina za sprečavanje izlaska Velike Britanije iz EU

Džon Kurtic, politički analitičar, naveo je kako se opšti izbori češće dešavaju zbog izglasavanje nepoverenja vlade.

- Imajući u vidu koliko je glasača koji podržavaju Laburiste podržalo Bregzit, to je možda rana na koji oni ne žele više da bace so - rekao je Kurtic.

Mogu li Škotska ili Severna Irska da blokiraju Bregzit?

U Škotskoj, gde je 62 odsto birača glasalo da ostanu u EU, premijerka Nikola Sturdžon predložila je da škotski Parlament stavi veto na Bregzit.

Ona je navela i da bi Škotska mogla da održi drugi referendum o izlasku države iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte još

Slično ovome, u Severnoj Irskoj, gde je 59 odsto birača glasalo da želi da ostane u EU, vicepremijer Martin Mekginis pozvao je na glasanje o ujedinjenu Irske.

Kameron je izjavio u ponedeljak da škotski parlament nema zakonsko pravo da stavi veto na rezultate referenduma, a njegov stav je podržao i Mark Eliot, profesor prava sa Kembridž Univerziteta.

Međutim, Džo Murkens, iz Londonske škole ekonomije, tvrdi da iako Škotskoj i Severnoj Irskoj nedostaje pravna moć da stavi veto na Bregzit, opasnost od raspada Velike Britanije predstavlja "moralni i politički veto".

- Dve zemlje su glasale za ostajanje, a dve za izlazak. A ako je prevashodni cilj da Ujedinjeno Kraljevstvo bude netaknuto, onda članovi Parlamenta imaju obavezu da na različite načine iščitaju i prouče rezultate referenduma u cilju očuvanja UK - kaže Murkens.

Armstrong smatra da osećanja u Škotskoj i Irskoj imaju glavnu ulogu u tome kako Britanija usmerava svoj put u vreme krize.

- Nakon što se politika malo više zaigrala, i postalo je jasno da to nije samo slučaj izlaska Velike Britanije, već i mogući raspad UK, to može da iskristališe umove u pogledu onoga kako budućnost može da izgleda - kaže Armstrong.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.