Moricen: Srbiju vidim u EU za pet do deset godina

Izvor: Blic, 30.Sep.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moricen: Srbiju vidim u EU za pet do deset godina

Kriza u Ukrajini ne utiče toliko na Srbiju i Zapadni Balkan koliko na baltičke zemlje i Poljsku, poručio je danas viši istraživač i saradnik Danskog instituta za međunarodne studije , istakavši da našu zemlju u EU vidi kroz pet do deset godina.

Komentarišući ukrajinsku krizu, Moricen je Tanjugu kazao da primećuje kako Srbija uspeva da se drži neutralno po tom pitanju.

"Srbija ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobre odnose sa Rusijom, vezuje ih istorija, a pošto deo građana želi da uđe u EU i NATO, uspeva za sada da ostane neutralna", rekao je Moricen koji je učesnik Četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma.

Kaže i da je Zapadni Balkan relativni faktor stabilnosti u Evropi, koja se, dodaje, prilično sporo širi ka Srbiji.

"Za ulazak u EU biće potrebno vreme, možda i prethodno članstvo u NATO", istakao je Moricen, a upitan ka je realno da Srbija postane članica EU, kaže: "za pet do 10 godina".

Ocenjući bezbednosnu situaciju u svetu, Moricen navodi da Amerika više nije super-sila, što je posledica činjenice da je "rastrzana na tri strane".

"SAD hoće da se koncentrišu na Kinu i Aziju, jer su do sada Evropu videle kao mirno mesto. Međutim, to se promenilo sa dešavanjima u Ukrajini i sada se nekako SAD vraćaju na Evropu. Ali u isto vreme imamo dešavanja na Bliskom istoku i formiranje Islamske države, što je sve došlo neočekivano", objašnjava Moricen.

Na prvom panelu Beogradskog bezbednosnog foruma a na temu "Teoretisanje o sećanju/bezbednosna mreža", bilo je reči o uticaju prošlosti na donošenje odluka sukobu na Kipru 1974, ali i raspadu bivše Jugoslavije i tome kako su zaraćene strane na različit način videle iste događaje.

Vanredni profesor na odeljenju za političke nauke, državnog univerziteta Džordžija Jelena Subotić, na primeru raspada Jugoslavije objašnjavala je kako su u Srbiji i Hrvatskoj na različit način viđeni događaji koji su doveli do sukoba.

Kako je rekla, dok se u Srbiji govorilo da nikada nije inicirala nijedan rat i Srbi se predstavljali kao žrtve, isto to je činjeno i u Hrvatskoj.

Na panelu je stipendista doktorskih studija Urban Jakša sa Univerziteta Jork održao je predavanje na temu "Transaktivno sećanje kao agens heterotemporalnosti u bezbednosnom diskursu", a predavač na međunarodnim odnosima Univerziteta Istočna Anglija Aleksandrija Ines o "Ontološkim bezbenosnim slučajevima dijaspore, sukoba i kolektivnog sećanja na traumu."
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   NATO

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moricen: Srbiju vidim u EU za 5 do 10 godina

Izvor: Kurir, 30.Sep.2014

Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, vezuje ih istorija, a pošto deo građana želi da uđe u EU i NATO, uspeva za sada da ostane neutralna, rekao je učesnik Četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma..BEOGRAD - Kriza u Ukrajini ne utiče toliko na Srbiju i Zapadni Balkan koliko na baltičke zemlje i...

Nastavak na Kurir...

Srbija faktor stabilnosti u regionu

Izvor: RTS, 30.Sep.2014

Učesnici četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma saglasni su da je Srbija faktor stabilnosti u regionu i da je veoma dobro što uspeva da se drži neutralno po pitanju ukrajinske krize. Američki ambasador Majkl Kirbi ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti. Viši istraživač i saradnik Danskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.