Moguće odlaganje otvaranja poglavlja

Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće odlaganje otvaranja poglavlja

Berlin, Beograd - Mislim da postoji opasnost da prva poglavlja u pregovorima Srbije o pristupanju Evropskoj uniji ne budu otvorena ove godine, ali to nije povezano sa spoljnom politikom Srbije u kontekstu krize u Ukrajini, već sa blokadom u primeni Briselskog sporazuma sa Kosovom, navodi za Danas Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << odgovarajući na naše pitanje da li je moguće usporavanje na evropskom putu Srbije ukoliko Beograd ne uskladi politiku sa Briselom, odnosno ne uvede sankcije Moskvi zbog Ukrajine.

On podseća da je skrining za poglavlje 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku, počeo sredinom jula, a „nije planirano da takvo poglavlje bude otvarano do kraja 2014“.

„Odlaganje otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja za narednu godinu, koliko vidim, objektivno preti zbog Kosova i gotovo potpunog zamrzavanja primene Briselskog sporazuma. Moguće je da sprovođenje dogovora neće biti odmrznuto do kraja ove godine. Treba podsetiti da je zbog insistiranja Berlina i Londona u pregovaračkom okviru o pridruživanju Srbije određeno da poglavlje 35, koje se tiče Kosova, bude prvo otvoreno, a zatvoreno poslednje“, ističe Veber.

Nemački analitičar ukazuje da je Beograd počeo da se žali da Srbiji preti opasnost da postane žrtva krize u vezi sa formiranjem novog saziva vlade u Prištini, „što nije pogrešno, ali se pritom zaboravlja da je

Beograd bio taj koji je prvi počeo da zamrzava proces sprovođenja Briselskog sporazuma“.

„SNS je odmah nakon održavanja prve međuvladine konferencije sa EU krajem januara potrčala da raspiše prevremene parlamentarne izbore“, konstatuje sagovornik Danasa.

Povodom najavljene posete prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Nemačkoj, Veber kaže da ne očekuje da će šef diplomatije čuti puno novih poruka. „Ministar Dačić će sigurno čuti šta

Berlin očekuje od Beograda u kontekstu konflikta Zapada i Rusije. To je ono što je delimično već i sam srpski premijer Aleksandar Vučić rekao u svom nedavnom intervjuu za Si-En-En - da je tolerisanje srpske politike „i EU i Rusija“ za Nemačku i ostatak Unije prihvatljivo, ne kao izraz neke spoljnopolitičke neutralnosti, nego u kontekstu onoga za šta se

Beograd jasno odredio - evropske integracije Srbije“, zaključuje Bodo Veber.

„OEBS među temama“

Prema mišljenju Boda Vebera, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer će sigurno želeti da od Ivice Dačića čuje i kako Srbija namerava da predsedava OEBS-om naredne godine. „Ta tema je naročito značajna posle brojnih razgovora srpskih i ruskih zvaničnika, kao i najave intenziviranja saradnje ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije tokom junske posete ministra Sergeja Lavrova Beogradu“, komentariše Veber.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.