Mogerni: Nismo više Evropa ako zatvorimo kapije

Izvor: Press, 31.Avg.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerni: Nismo više Evropa ako zatvorimo kapije

Evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini, izjavila je da je Evropa suočena sa najvećom izbegličkom krizom od kraja Drugog svetskog rata i da evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbeglice, jer, kako je rekla, ako se to desi "nismo više Evropa".
        Nijedna zemlja, ističe, ne može sama da se suoči sa ovim uzazovom, i svaka država mora obaviti svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << deo, kako bi zajedno savladali izazov. "Potreban je odgovor EU, koji zahteva saradnju na najvišem nivou država Unije sa partnerima. Spremni smo da povećamo našu podršku i finansijsku pomoć i našim partnerima pomognemo u daljoj izgradnji kapaciteta, jačanju graničnih kontrola i borbu protiv krijumčara ljudi. Isto tako je bitno da naši partneri urade svoj deo posla u savladavanju krize", poručila je Mogerini u autorskom tekstu koji objavljuje bečki dnevnik Standard. Suviše često, prema njenim rečima, je evropska debata o migraciji bila povezana sa pripisivanjem krivice. "Umesto da međusobno pripisujemo krivicu trebalo bi da radimo na zajedničkom rešenju. To se ne može dalje odlagati, jer život i dostojanstvo ljudi su u pitanju. Mnogi beže od rata, siromaštva. Ne radi se ovde o otvaranju granica EU, ali imamo odgovornost prema tim ljudima. Evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbeglice. Ako se to deši nismo više Evropa", smatra Mogerini. Ona je ocenila da će savladavanje krize biti važan test za zemlje EU, ali i države zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu. "EU i zemlje zapadnog Balkana dele isti prostor i zajedničke ciljeve. Uvereni smo da možemo zajedno deliti i evropsku budućnost", poručila je Mogerini.
Nacionalne vlade da se odreknu rivaliteta 
      Mogerini je dodala da je integracija jugoistočne Evrope u EU od velikog značaja za Uniju i region Balkana, a da bi se to dogodilo nacionalne vlade treba da se odreknu rivaliteta i koncentrišu se na zajedničke, regionalnu saradnju i dalje približavanje EU.Mogerni je u autorskom tekstu za bečki dnevnik Standar napisala da su sporazumi, potpisani tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu prekretnica u odnosima Srbije i Kosova i upućuju snažan signal celom regionu. Evropska komesarka je u autorskom tekstu istakla da je samit o Zapadnom Balkanu, koji je u četvrtak održan u Beču, organizovan u odlučujućem trenutku po razvoj odnosa Srbije i Kosova, dijaloga Beograda i Prištine, koji podržava EU. Četiri sporazuma, koji su potpisani tokom poslednje runde dijaloga - o energetici, telekomunikaciji, osnivanje Zajednice srpskih opština i obnavljanje slobode kretanja, odnosno ponovnom otvaranju  mosta u Mitrovici - predstavljaju prekretnicu u odnosima "dve zemlje" i upućuju snažan signal celom regionu, podvukla je Mogerini. "Zemlje Zapadnog Balkana, koje imaju jasnu evropsku perspektivu, su najbliže EU, i to ne samo u vezi svog geogrrafskog položaja, već zbog vrednosti i ciljeva. Građani regiona teže ka boljim socijalno ekonomskim uslovima, snažniju pravnu državu i bolju povezanost zemalja sa susednim državama, kao i EU. Posebno mladi tragaju za novim perspektivama i žele da ostvare svoje nade na obrazovanje, radna mesta i bezbednu osnovu za porodice", istakla je ona u komentaru. Da bi se postigao dalji napreda, kako naglašava, bitno je da nacionalne vlade po strani ostave rivalitet i koncentrišu se na zajedničke interese, to jest regionalnu saradnju i dalje približavanje EU. Odlučujuća poboljšanja u Bosni i Hercegovini početkom godine, kao i u Makedoniji, te i napredak u dijalogu Beograda i Prištine pokazuju put u ispravnom pravcu, podvukla je ona. Napredak u vezi bolje povezanosti je dobar primer i pokazuje da zemlje regiona preuzimaju u svoje ruke odgovornost za dalji razvoj. Šefovi držana i vlada tih zemalja, navela je ona, dokazali su kako političku volju, tako i rukovodeću odgovornost i svoje nesuglasice su ostavili iza sebe. Oni su izgradili mostove, i to ne samo od kamena i metala, već i mostove mira i pomirenja, istakla je Mogerini. EU je, prema njenim rečima, spremna da i u budućnosti podržava dogovore koje doprinose rešavanju postojehih konflikata u regionu, ali je za to potrebno da politička volja postoji u glavnim gradovima pogođenih država.
Premijeri Centralne Evrope krajem nedelje o migrantima
    Slovački premijer Robert Fico najavio je danas da će se predsednici vlada centralnoevropskih zemalja sastati krajem ove sedmice i razgovarati o migrantskoj krizi, javio je Rojters. Fico je rekao da će sastanak biti održan u petak ili u nedelju. Na njemu treba da učestvuju premijeri Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, navodi britanska agencija.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Mogerini: Ako zatvorimo kapije izbjeglicama, nismo više Evropa

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2015

Evropska sekretar za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Federika Mogerini izjavila je da je Evropa suočena s najvećom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata i da evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice, jer, kako je rekla, ako se to dogodi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.