Vojska EU ne protivreči NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2016, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojska EU ne protivreči NATO"

Vojska EU ne protivreči NATO-u, poručili su danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, nakon što je britanski ministar odbrane Majkl Falon rekao da će se ta zemlja usprotiviti svim planovima EU za pojačanu vojnu saradnju, koja bi mogla da se meša u nadležnosti NATO.

"Nema kontradikcije između jake evropske odbrane i snažnog NATO-a, zapravo, oni jedni druge ojačavaju", rekao je Stoltenberg, koji prusustvuje sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministara odbrane EU u Bratislavi.

On, ipak, smatra da je "važno izbeći dupliranje", ističući da bi trebalo da postoji komplementarnost između EU i NATO.

Posle Bregzita, 85 odsto NATO će biti van EU

Generalni sekretar NATO istakao je da i sada, kao što je činio i pre referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, apeluje da se ojača evropska odbrana, poveća i intenzivira vojna saradnja zemalja članica EU, kao i u vojnoj industriji, a da Evropa poveća nacionalna izdvajanja za odbranu.

"Važno je da EU doprinosi više, da obezbedi veću vojnu snagu i preuzme veću odgovornost za bezbednost u Evropi. Jača Evropa nije neka alternativa jačem NATO. Evropi su potrebne i SAD. Posle Bregzita, 85 odsto NATO će biti van EU, u baltičkim zemljama tri od četiri nove jedinice predvodiće zemlje koje nisu u EU - SAD, Kanada i Velika Britanija. Jaka transatlantska veza nam je i dalje potrebna", kazao je Stoltenberg.

Ministri odbrane EU, kako je naglasila Mogerini, pronašli su "zajedničku osnovu o potrebi jačanja evropske odbrambene saradnje i u potpunoj komplementarnosti sa NATO".

Govoreći o sporazumu između EU i NATO, koji je potpisan u Varšavi u julu, visoka predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost je rekla da će on biti "u potpunosti komplementaran bez dupliciranja, a pomoću njega će se zajednički osnažiti naš rad".

Britanija se protivi bilo kojoj ideji vojske EU

Britanski ministar odbrane Majkl Falon rekao je danas da će se Velika Britanija usprotiviti svim planovima Evropske unije za pojačanu vojnu saradnju koja bi mogla da se meša u nadležnosti NATO, uprkos tome što se London sprema za napuštanje EU.

"Mi ćemo nastaviti da se protivimo bilo kojoj ideji vojske EU ili štaba vojske EU koja bi mogla lako da skrajne NATO", rekao je Falon na sastanku sa svojih 27 kolega iz EU u Bratislavi, gradu u kojem su lideri Unije ranije ovog meseca dogovorili jačanje napora u vojnoj oblasti.

Falon je na sastanku upitan da li bi Britanija mogla da uloži veto na ove planove dok je još članica EU.

"Ovde nema većine koja je za vojsku EU. Postoji puno zemalja koje poput nas veruju da se tu radi o nečemu što prekoračuje suverenitet pojedinačnih nacionalnih država. Mi se slažemo da Evropa mora da učini više, da se suočava sa terorizmom, da se suočava sa migracijom, ali jednostavno duplirati ili skrajnuti NATO jeste pogrešan način da se to uradi", tvrdi Falon.

Mogerini: Ministri odbrane EU ne razmatraju evropsku armiju

Mogerinije je prethodno, na današnjem neformalnom sastanku ministara odbrane članica Unije u Bratislavi, negirala da razgovori o pojačanju saradnje u odbrani vode ka stvaranju evropske armije.

Mogerini je novinarima rekla da danas počinje rasprava o predlozima kako da se globalna strategija EU primeni i na odbranu, a kako je dodala, to ne znači stvaranje evropske armije, već jaču saradnju.

"Smer nam nije kreiranje evropske vojske, već korišćenje instrumenata i prostora koje već imamo, kao što imamo borbene grupe i opcije koje još nisu ni počele da se koriste", kazala je Federika Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da, bez obzira na Bregzit, Velika Britanija u tim razgovorima ima vrlo konstruktivan pristup, a na Velikoj Britaniji ostaje da kaže da li je zainteresovana za taj proces, koji neće značiti formiranje evropske armije, već korišćenje instrumenata u saradnji sa NATO.

"Evropa mora da odradi svoj deo posla u globalnoj bezbednosti. Današnja rasprava neće biti ideološka, razgovaramo samo konkretno", rekla je Mogerini.

Italija za tešnje povezivanje armija manjeg broja država EU

Stoltenberg će tokom posete Bratislavi odvojeno razgovarati i sa najvišim slovačkim zvaničnicima, predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom, premijerom Robertom Ficom i ministrima odbrane i spoljnih poslova.

Italija na današnjem neformalnom sastanku ministara odbrane namerava da predstavi predlog strategije tešnjeg povezivanja armija jednog manjeg broja evropskih država, koje bi bile stavljene na raspolaganje Briselu i time stvorile jezgro buduće evropske armije.

Ta "odbrambena unija" nailazi na podršku u Francuskoj i Nemačkoj, a iz Višegradske četvorke u Češkoj i Mađarskoj, dok su prema njoj skeptične baltičke zemlje i Slovačka, čiji premijer Robert Fico je više puta upozorio da će Slovačka odbiti odlučno evropsku vojsku ako bi ona značila samo zveckanje oružjem da se zastrašuje Rusija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.