Mogerni: Evropske kapije ne smeju ostati zatvorene

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerni: Evropske kapije ne smeju ostati zatvorene

Evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini ocenila je da je Evropa suočena sa najvećom izbegličkom krizom od kraja Drugog svetskog rata, ali da evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbeglice, jer, kako je rekla, ako se to desi - "nismo više Evropa".

Nijedna zemlja, kako je rekla, ne može sama da se suoči sa ovim uzazovom, i svaka država mora obaviti svoje deo, kako bi zajedno savladali izazov.

"Potreban je odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU, koji zahteva saradnju na najvišem nivou država Unije sa partnerima. Spremni smo da povećamo našu podršku i finansijsku pomoć i našim partnerima pomognemo u daljoj izgradnji kapaciteta, jačanju graničnih kontrola i borbu protiv krijumčara ljudi. Isto tako je bitno da naši partneri urade svoj deo posla u savladavanju krize", poručila je Mogerini u autorskom tekstu koji objavljuje bečki dnevnik Standard.

Suviše često, prema njenim rečima, je evropska debata o migraciji bila povezana sa pripisivanjem krivice.

"Umesto da medjusobno pripisujemo krivicu trebalo bi da radimo na zajedničkom rešenju. To se ne može dalje odlagati, jer život i dostojanstvo ljudi su u pitanju. Mnogi beže od rata, siromaštva. Ne radi se ovde o otvaranju granica EU, ali imamo odgovornost prema tim ljudima. Evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbeglice. Ako se to deši nismo više Evropa", smatra Mogerini.

Ona je ocenila da će savladavanje krize biti važan test za zemlje EU, ali i države zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu.

"EU i zemlje zapadnog Balkana dele isti prostor i zajedničke ciljeve. Uvereni smo da možemo zajedno deliti i evropsku budućnost", zaključila je Mogerini.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.