Mogerinijeva o vozu: Bila sam krajnje zabrinuta, zahvaljujem Vučiću

Izvor: RTS, 16.Jan.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerinijeva o vozu: Bila sam krajnje zabrinuta, zahvaljujem Vučiću

Koraci koje je EU ostvarila zajedno s Beogradom i Prištinom prošle godine su na neki način bili istorijski, smatra visoka predstavnica EU. Federika Mogerini je zahvalila premijeru Vučiću za rukovodeću ulogu koju je ispoljio u teškim trenucima.
Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je u Briselu da je bila "krajnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zabrinuta "zbog opasnosti da incident s vozom između Prištine i Beograda lako dovede do zaoštravanja" i zahvalila srpskom premijeru Aleksandru Vučiću "za rukovodeću ulogu u tim teškim trenucima".

Federika Mogerini je novinarima posle zasedanja šefova diplomatija EU rekla da nije "samo pratila situaciju s vozom", već je bila i lično u kontaktu sa srpskim premijerom Vučićem, dodajući da je bila "krajnje zabrinuta zbog toga što je situacija mogla lako da se zaoštri".
"Moja poruka dvema stranama je bila da se izbegne zaoštravanje, da se izbegnu potezi i poruke i nastoji da se zajednički angažuje kroz dijalog tako da to donese rezultate za obe strane. I to ne samo za institucije na obe strane, već za ljude", rekla je Mogerinijeva na pitanje kako gleda na tu situaciju i izglede za dalji dijalog Beograd-Priština.
Mogerinijeva je rekla da su koraci koje je EU ostvarila zajedno s Beogradom i Prištinom prošle godine "na neki način bili istorijski".
"Mi smo uspeli u tome da se što brže i što više napreduje na perspektivi ka Evropskoj uniji i to za ceo region", rekla je Mogerini.
Visoka pretavnica je rekla da je uspeh i što je "izgrađen pozitivan dijalog između Beograda i Prištine".
"To ponekad zahteva političku hrabrost, ja to dobro znam, politički volju i vođstvo, političku viziju i mi smo u tome pomogli, a kad je u pitanju dalji dijalog, pre to treba pitati Beograd i Prištinu", rekla je Mogerinijeva.
Dodala je da "na obe strane" vidi odlučnost da se nastavi.
"To katkad znači i da se moraju doneti teške odluke i opredeljenja za koje se dobro znalo kakav imaju zalog iz dobrih razloga za obe strane, ali posao i rešenost koju vidim i u Beogradu i Prištini su snažni", rekla je Mogerinijeva.
"Dozvolite da zahvalim premijeru Vučiću za rukovodeću ulogu koju je ispoljio u teškim trenucima", rekla je visoka predstavnica EU, dodajući: "A to mislim da njemu daje dobru osnovu da istraje u onom što čini za zemlju, ljude i region u dijalogu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.