Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2016, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Proširenje kao strateška investicija Evrope

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, predstavila je evropskim liderima okupljenim u Briselu Globalnu strategiju EU za spoljnu politiku i bezbednost, u kojoj se između ostalog iznosi da je širenje EU "strateška investicija Evrope".

U trenucima kada se preispituje svrha i postojanje Unije, i kada lideri 27 zemalja članica razgovaraju o tome kako dalje unutar EU, Strategija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << daje jasne smernice u oblastima spoljne politike i bezbednosti Evrope.

U delu posvećenom proširenju EU, navodi se da svaka zemlja koja poštuje i promoviše vrednosti sadržane u Evropskim ugovorima može da podnese zahtev za članstvo u Uniji.

Politika proširenja EU, zasnovana na striktnim, ali fer uslovima, i u ovoj evropskoj Stragiji vidi se kao nezamenljivo sredstvo za boljitak i napredak u zemljama u procesu proširenja i osigurava modernizaciju i demokratizaciju u skladu sa pristupnim kriterijumima

”Verodostojna politika proširenja predstavlja stratešku investiciju u evropsku bezbednost i napredak, i već je, u velikoj meri, doprinela ustostavljanju mira u ratom zahvaćenim područjima”, navodi se u Globalnoj strategiji EU za spoljnu politiku i bezbenost.

Šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini, navodi da u okvirima postojeće politike proširenja , EU, Zapadni Balkan i Turska već dele zajedničke izazove kada su u pitanju migracije, energetska sigurnost, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

To su problemi koji mogu biti rešavani samo zajedničkim radom”, navodi Mogerini u tekstu Strategije EU.

Kada je strategija u oblasti proširenja u pitanju, navodi se da EU uživa poseban uticaj u zemljama  u procesu proširenja, kao i da za EU strteški izazov predstavlja promocija političkih reformi, vladavine prava, ekonomskog upravljanja i dobrosusedskih odnosa na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, ali i istovremena saradnja u različiim oblastima.

”Evropska politika prema zemljama kandidatima za članstvo nastaviće se na osnovama jasnog, skriktnog ali i fer procesa pristupanja. Fokus će biti prvo na osnovnim zahtevima koje članstvo sa sobom nosi, na jasnim uslovima u oblasti reformi, kao i na ocenama i saradnji sa Evropskom komisijom, zemljama članicama i civilnim društvom”, navodi se u Stretegiji evropske spolje i bezbednosne politike.

U zaključnom delu teksta Strategije posvećenom proširenju EU, stoji da podrška i saradnja EU sa zemljama u procesu proširenja mora da već danas pokaže konkretne pomake na bolje.

To, kako se navodi, podrazumeva saradnju u oblasti borbe protv terorizma, reformu bezbednosnog sektora, rešavanje pitanja migracija, izgradnja infrastrukture, rad na pitanjima iz oblasti energetike i klime i probubljavanje međuljudskih kontakata.

Istovremeno, nova Strategija EU podrazumeva i preusmeravanje dela EU pomoći zemaljam u procesu proširenja, a u cilju jasnog poboljšanja života građana, iznosi se u tekstu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.