Mogerini: Približavanje Zapadnog Balkana EU prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2017, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Približavanje Zapadnog Balkana EU prioritet

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini kaže da će približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji biti jedan od dva prioriteta njenog rada u narednom periodu.

Ona je ocenila da je to pitanje od strateškog interesa za EU, ali i da je to finalizacija ideje o ujedinjenom kontinentu.

Šefica diplomatije EU je govoreći na godišnjoj konferenciji Instituta za bezbednosne studije o EU globalnoj strategiji naglasila da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pored rada na bezbednosti i odbrani EU njen drugi prioritet u naredne dve godine biti da "svih šest zemalja Zapadnog Balkana približi EU" i da se to osigura kao nepovratan proces.

"Ne govorim to zato što Balkan vidim kao najproblematičniju oblast našeg regiona već zato što mislim da je to područje sa najviše potencijala", naglasila je Mogerini.

Ona kaže da je "veoma impresivan" nivo posvećenosti Zapadnog Balkana EU, gde, prema njenim rečima, istraživanja javnog mnjenja govore o poverenju u EU koje je "veće nego i pojedinim državama članicama".

"Imamo ogroman uticaj u regionu koji ne koristimo u potpunosti. Imamo u proseku posvećeno vođstvo koje je spremno da se angažuje, ali koje nas pita da li smo ozbiljni i konzistentni", izjavila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Mogerini naglašava da je do kraja mandata ove Evropske komisije ostalo još dve godine i da to daje dovoljno vremena da se njen cilj o nepovratnom približavanju Balkana EU finalizuje.

"Mislim da je to ostvarivo u godinama koje su pred nama. To je i pitanje i strateškog interesa za EU, a taj interes vidimo kada govorimo o borbi protiv terorizma, o migracijama, ekonomskim investicijama, međusobnoj povezanosti. Tu ne govorimo u uvođenju tog regiona u Evropu- oni su već u Evropi, već jednostavno govorimo o ponovnom ujedinjenju kontinenta što je najbolji način da iskažemo poštovanje prema vizijama osnivača EU koji su se zalagali za proširenje Unije", zaključila je Mogerini.

Visoka predstavnica EU kaže da se budućnost EU ne može razmatrati kao "budućnost 27 članica" već da "ako smo ozbiljni znamo da će budućnost EU biti više od 28 (članica)".

"Velika Britanija će otići iz Unije, ali zato će drugi doći. To je posao koji ne zavisi samo od nas nego i od njih ( Zapadnog Balkana)", poručila je Federika Mogerini zatvarajući konferenciju o Globalnoj EU strategiji održanoj danas u Briselu.

Ona je još jednom upozorila da ako se EU ne bude angažovala na Balkanu "to će uraditi drugi".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mogerini: Približavanje Zapadnog Balkana EU je naš prioritet

Izvor: BKTV News, 21.Jun.2017

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini kaže da će približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji biti jedan od dva prioriteta njenog rada u narednom periodu. ..Ona je ocenila da je to pitanje od strateškog interesa za EU, ali i da je to finalizacija ideje o ujedinjenom...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.