Mogerini: Potrebna jedinstvena poruka EU o Palestini

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Potrebna jedinstvena poruka EU o Palestini

Visoka predstavnica za spoljnu i bezdnosnu politku Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da Unija treba da pošalje "jedinstvenu i snažnu poruku" o palestinskom pitanju.

Evropski parlament je počeo raspravu o jedinstvenom pristupu Evropske unije situaciji na Bliskom istoku pošto se sve više evropskih lidera i političara, nezadovoljnih zastojem u bliskoistočnim pregovorima, zalaže za jednostrano priznanje palestinske države.

Odluka o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priznanju neke države je na članicama EU, ali je Mogerini rekla evroposlanicima na zasedanju u Strazburu da Unija treba da osmisli "jedinstvenu i snažu poruku" kako bi mogla da utiče na događaje na Bliskom istoku.

Švedska vlada je 30. oktobra kao prva zapadna država u EU priznala palestinsku državnost, posle čega su poslanici u Velikoj Britaniji, Španiji i Irskoj odborili neobavezujuće odluke o priznanju, a francuski poslanici bi o tome trebalo da raspravljaju u petak.

Izrealski premijer Benjamin Netanijahu rekao je juče da će odluke o priznanju samo ohrabriti Palestince da "zauzmu čvršhi stav", što će otežati postizanje mirnovnog sporazuma.

Nemačka, koja se smatra najbližim evropskim saveznikom Izraela u EU, predvodi protivljenje priznaju palestinske države pre nego što to učini Izrael.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je prošle nedelje da njena vlada podržava rešenje "dve države" kao trajnu formulu za mir i ocenila da jednostrano priznanje Palestine neće doneti napredak.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.