Mlekarstvo najviše pogođeno ruskim embargom

Izvor: RTS, 02.Sep.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekarstvo najviše pogođeno ruskim embargom

Sektor mlekarstva u Evropskoj uniji najviše je pogođen ruskom zabranom na uvoz poljoprivrednih i prehrambrenih proizvoda iz EU, uvedenom pre mesec dana kao odgovor na zapadne sankcije Rusiji.

Pre ruskog embarga, zemlje Evropske unije izvozile su u Rusiju više od 250.000 tona sira vrste "edamer".

Deo mleka koji se koristio za proizvodnju te vrste sira sada se pretvara u dugotrajniju robu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je mleko u prahu ili maslac, izjavio je Žerar Kalbri, predstavnik francuskog udruženja za preradu mlečnih proizvoda "Atla".

Međutim, to novo tržište nema tako velikog uspeha. U Francuskoj tona obranog mleka u prahu prodaje se za 2.400 evra, dok je početkom avgusta cena bila 2.800 evra. Isti važi i za mlasac, koji se sada prodaje za 3.260, evra a pre mesec dana za 3.600.

I maloprodaja koristi tu situaciju da formira još niže cene. Nemački "Aldi" je nedavno naveo da je snizio cenu kutije maslaca sa 99 na 85 evra.

Za sada nije promenjena cena mleka uzgajivača krava, jer je potrebno tri meseca da se promenjene cene mlečnih proizvoda osete kod tih uzgajivača.

Kalbri kaže da je situacija skroz obrnuta u odnosu na prošlu godinu, kada su cene na svetskom nivou povećane za skoro 10 odsto zbog ruske potražnje mlečnih proizvoda na tržištu.

Situacija može dodatno da se komplikuje, pošto je evropsko udruženje mlekara, koje okuplja male poljoprivrednike, navelo da će samo smanjiti svoju proizvodnju.

U sektoru voćarstva i povrtarstva, ruski embargo je već ostavio tragove na evropskom tržištu zbog obilne žetve i male potrošnje.

Posebno je pogođena prodaja jabuke koje je ove godine bilo 11 miliona tona.

Cena jabuka pada posebno za poznate vrste kao što su sorte "golden" i "gala".

Ruski embargo se oseća u Poljskoj, koja je prošle godine Rusiji prodala 700.000 tona jabuka.

Cena lososa je takođe opala u Norveškoj za oko osam odsto. Kilogram lososa, koji je pre mesec dana koštao 40 kruna (oko pet evra), sada košta 32 krune.

Ekonomisti navode da se sad Rusija okrenula lososu iz Čilea umesto iz Norveške, što znači da će "manje čileanskog lososa biti za Ameriku", koja je uvela sankcije Rusiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.