Miščević: Zapadni Balkan može biti deo odgovora na Bregzit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Zapadni Balkan može biti deo odgovora na Bregzit

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da se posle odluke građana Velike Britanije da istupe iz Unije može očekivati usporavanje procesa proširenja, ali da veruje da zapadni Balkan može biti deo odgovora na Bregzit.

"Upravo region i približavanje regiona zapadnog Balkana može da zapravo posluži, da pokaže EU i njenim članicama šta je razlog ujedinjavanja Evrope. To je mir, stabilnost, to je solidarnost, to su evropske vrednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i to je vladavina prava", rekla je ona za N1.

Politika proširenja će, takođe, prema njenim rečima trpeti i zbog činjenica da EU mora da se konsoliduje posle Bregzita što, kako kaže, ne mora biti negativno, ali se može odraziti na brzinu procesa prijema novih članica.

Šefica srpskog pregovaračkog tima kaže da je zbog toga EU potrebna Srbiji, i da se to prethodnih dana moglo čuti i od premijera Aleksandra Vučića, kao i drugih lidera u regionu.

"Ako se ne varam 3. i 4. jula se u Parizu održava sastanak kada će prvi put posle svega ovoga biti upravo razgovor o regionu zapadnog Balkana u kontekstu evropske integracije, gde sam sigurna da će takva poruka biti još jednom potvrđena. Da, ja mislim da je region, i Srbija unutar regiona, apsolutno deo odgovora, kao što smo bili deo odgovora za migrantsku krizu", ocenila je ona.

Komenatrišući to što žemlje članice EU ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 i 24 zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna, Mišćević objašnjava da predstavnici Hrvatske tvrde da je odluka o otvaranju poglavlja politička, a budući da je vlada u toj zemlji trenutno u tehničkom mandatu, Zagreb je stanovišta da ne mogu dati "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja.

Ona dodaje da sa Srbija sa Hrvatskom još od januara igra "neku vrstu ping ponga" u vezi sa otvaranjem poglavlja i da je deklaracija koju su potpisali premijer Srbije i predsednica Hrvatske donela veliku promenu, a da je sada opet pitanje može li tehnička vlada u Zagrebu da sprovede dogovoreno.

Miščević je dodala da je Hrvatska u međuvremenu pokrenula i pitanje nadoknade žrtvama rata, o čemu nikada ranije nije razgovarano, ali da je to izazvalo još veće negodovanje članica EU i da je Evropska komisija objasnila da tako nečeg nema u pravu EU.

Britanija, s druge strane, prema njenim rečima, nije imala nikakav odgovor za svoju današnju odluku.

Ona smatra da još uvek postoje šanse da poglavlja 23 i 24 budu otvorena do kraja holandskog predsedavanja, 30. juna.

Šefica srpskog pregovaračkog tima smatra i da u Srbiji posle Bregzita, neće doći do zaokreta koji bi vodio prema Rusiji.

Ona ističe značaj reforme, vrednosti i vladavina prava koje EU nudi, dok Rusija takav model niti nudi, niti je njen model razvoja društva blizak Srbiji.

Prema njenim rečima, može se povući paralela između postupka izlaska iz EU i poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom – jer kad nešto ne može da se definiše na početku, onda se ostavlja mogućnost pregovora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija i Hrvatska od januara igraju ping pong"

Izvor: B92, 27.Jun.2016

Beograd -- Šefica pregovarčkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kaže da se posle odluke građana Britanije da istupe iz Unije može očekivati usporavanje procesa proširenja...Međutim, ona veruje da zapadni Balkan može biti deo odgovora na Bregzit..."Upravo region i približavanje regiona zapadnog...

Nastavak na B92...

Mišščević: Zapadni Balkan može biti deo odgovora na Bregzit

Izvor: Blic, 28.Jun.2016, 09:14

ŠŠefica pregovarčkog tima Srbije sa EU Tanja Mišščević izjavila je sinoć da se posle odluke građana Velike Britanije da istupe iz Unije možže očekivati usporavanje procesa prošširenja, ali da veruje da zapadni Balkan možže biti deo odgovora na Bregzit...- Upravo region i približžavanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.