Miščević: Spremni za pregovore o Poglavlju 32

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2014, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Spremni za pregovore o Poglavlju 32

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević rekla je danas da ne zna datum održavanja druge međuvladine konferencije, ali da je Beograd spreman da počne pregovore o Poglavlju 32.

"Ne mogu da kažem ništa precizno o datumu jer nemam takvu informaciju ali sigurno znam da smo mi, pregovarački tim Srbije, Srbija kao takva, spremni - kada god države članice EU donesu odluku o otvaranju ili organizovanju međuvladine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferencije", rekla je Miščević Tanjugu.

Neki beogradski mediji najavili da će konferencija biti 19. oktobra.

Kako je dodala, Srbija od oktobra može da počne da pregovara o Poglavlje 32 o finansijskoj kontroli.

Miščević je kazala da se zna za čvrstu vezu i uslovljenost otvaranja Poglavlja 32 i onog koje se odnosi na primenu svega dogovorenog u okviru procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

"Pratimo ono što je do sada uspešno urađeno u dogovorima u poslednjih nekoliko nedelja i nadamo se da će to biti dobar vetar u leđa za otvaranje prvih poglavlja", poručila je ona.

Upitana za izjavu budućeg komesara za politiku susedstva i proširenje Johanesa Hana da će Srbija, ako želi u EU, morati ponovo da razmotri odluku da ne uvodi sankcije Rusiji, Miščević je rekla da se radi o izjavi na slušanju pred Evropskim parlamentu, na kojem je novi komesar predstavio šta će biti politika njegovog portfelja.

"U ovom momentu ništa više ne mogu da vam kažem. Videćemo kako će se stvari dalje razvijati. Naša obaveza koju dobro razumemo je da do momenta članstva nastojimo da se uskladimo sa spoljnopolitičkim stavovima EU u tom segmentu", istakla je ona.

Miščević je najavila da će naredne nedelje biti održan bilateralni skrining za Poglavlje 31 koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

Han je iz Austrije koja snažno podržava širenje EU na zapadni Balkan, ali da on ne predstavlja zvaničan Beč, već čitavu EU, rekla je ona, istakavši da misli da svaka od država članica ima pozitivan stav prema jednoj od najuspešnijih politika EU.

Sada je vreme da taj pozitivni stav pokažu i u odnosu na preostale države kandidate ili potencijalne pre svega region zapadnog Balkana i naravno i Srbiju, dodala je ona.

"Nemam razloga da sumnjam da takva podrška u partnerstvu neće doći", zaključila je Miščević.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.