Miščević:Nadam se otvaranju prvog poglavlja do kraja godine

Izvor: Press, 01.Nov.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević:Nadam se otvaranju prvog poglavlja do kraja godine

Šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević izrazila je danas nadu da će Srbija do kraja godine otvoriti prvo od 35 pregovaračkih poglavlja na putu u EU.
Miščević je, u Jutarnjem dnevniku Radija B92, izjavila da jedan broj članica EU podržava predlog Italije da pregovori budu otvoreni do kraja godine, ali da ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i onih koji početak vezuju za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Ne mogu vam reći ni da sam optimista ni da sam pesimista, ali nadam se i mi smo tehnički potpuno spremni za otvaranje prvog poglavlja do kraja godine", rekla je Miščević.

Ona je dodala da bi pregovori mogli da počnu od poglavlja 32 koje se odnosi na kontrolu trošenja sredstava iz budžeta.

Govoreći o novom evropskom komesaru Johanesu Hanu, koji kao nadležan za susedske odnose i proširenje, danas preuzima dužnost u Evropskoj komisiji, Miščević podseća da je Austrijanac pokazao veliku naklonost prema Srbiji, posle majskih poplava.

"Odmah je odreagovao i došao u Srbiju da se lično uveri u prilike, a potom je pomogao vladi da napravi sve planove za nalaženje rešenja za pomoć nastradalima", rekla je ona i dodala da Han dobro poznaje briselsku birokratiju, jer je prethodnih pet godina radio u Komisiji.

Miščević smatra da nije zanemarljivo što Han dolazi iz Austrije koja je tradicionalno zainteresovana za Srbiju i koja podržava proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana.

"On će svakako insistirati na praćenju uslova i ispunjavanja svih standarda koji su postavljeni", zaključila je Miščević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mišščević:Nadam se otvaranju prvog poglavlja do kraja godine

Izvor: Blic, 01.Nov.2014

Šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević izrazila je danas nadu da će Srbija do kraja godine otvoriti prvo od 35 pregovaračkih poglavlja na putu u EU...Miščević je, u Jutarnjem dnevniku Radija B92, izjavila da jedan broj članica EU podržava predlog Italije da pregovori budu otvoreni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.