Miščević: Imamo snažnu argumentaciju za stav prema Rusiji!

Izvor: Press, 23.Nov.2014, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Imamo snažnu argumentaciju za stav prema Rusiji!

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da Srbija svakoga dana mora unapređivati prihvatanje spoljnopolitičkih stavova EU, ali da do momenta članstva, EU mora prihvatiti različite spoljno političke stavove Srbije koji se odnose i na Rusiju.
Komentarišući pitanje do kada će Brisel imati razumevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za spoljnu politiku Srbije kada su u pitanju sankcije prema Rusiji Mišćčević je rekla da Srbija ima snaznu argumentaciju za svoj stav i ukazala da naša zemlja ima obavezu da postupno usklađuje svoju politiku sa EU.

"Naravno jedna od stvari za koju imamo jako dobru argumentaciju - ekonomsku, tradicionalnu, političku, ali i energetsku zavisnost jeste razmimoilaženje oko stava prema Ruskoj Federaciji", rekla je Miščević i istakla da svakoga dana moramo unapređivati prihvatanje spoljnopolitičkih stavova EU, ali i da EU mora prihvatiti različitost spoljno političkih stavova Srbije. 

"Obaveza još prema Sporazumu o stabilizaciji i pridraživanju jeste postupno usklađivanje, a to znači sve veće i veće usklađivanje sa spoljno političkim stavovima EU, odnosno zajedničkim stavovima i zajedničkim akcijama koje EU donosi", rekla je Miščević za B92 dodajući da u ovom momentu procent usklađivanja iznosi 62 odsto i da taj procenat raste od početka godine.

Ona je ocenila i da će Srbija svakako krenuti sa otvaranjem najtezih poglavlja, jer je to takozvani novi pristup u pregovorima koji je prvi put iskorišćen kada je Crna Gora pre godinu i po dana počela sa svojim pregovorima u smislu otvaranja poglavlja, a rezultat je prethodnih iskustava.

PROČITAJTE JOŠ:
Džefri Saks: Aranžman sa MMF-om znak stabilnosti i održivosti
Nikolić od danas u poseti Emiratima
Hrvatska u EU sprema niz klopki Srbiji!
   
Kako je obijasnila, najvažnija ili fundamentalna, osnovna poglavlja su ona koja se odnose na vladavinu prava, poglavlja 23 i 24.

Prema njenim rečima, u tim poglavljima se nalaze važne oblasti koje su osnova uspostavljanja sistema funkcionisanja jedne normalne države - reforma pravosuđa, reforma državne uprave, borba protiv korupcije, zaštita osnovnih prava i pitanja koja se odnose na bezbednost.

Ona objašnjava i da Nemačka insistira da poglavlje 35, odnos Beograda i Prištine, bude prvo otvoreno zato što nemački parlament ima jako važno mesto u kreiranju spoljne politike i definisao je još u junu prošle godine koje su osnovne tačke na koje nemačko ministarstvo mora obratiti paznju kada donosi odluke.

"I stavili su poglavlje 35 koje je zapravo istrument praćenja svega onoga što se u dijalogu o normalizaciji Beograda i Prištine dogovori, što je dogovoreno i što će se dogovoriti kao mernu jedinicu za otvaranje poglavlja", rekla je Miščević dodajući da u ovom momentu nema saglasnosti za otvaranje poglavlja 35.

Kako kaže, zna da je tehnički to teško uraditi zato što je za otvaranje bilo kog poglavlja neophodno da Evropska komisija najpre predstavi izveštaj na osnovu koga se prave pregovaračke pozicije, a onda se poglavlje i otvara za šta je potrebno izvesno vreme.

Miščević navodi i da je najviše urađeno na poglavlju 32 (koje se odnosi na finansije) koje je i tehnički moguće otvoriti, jer su sve radnje za njegovo otvaranje završene.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.