Ministarka Joksimović zadovoljna razgovorima u Ljubljani

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka Joksimović zadovoljna razgovorima u Ljubljani

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je na kraju posete Ljubljani da Srbija "prepoznaje Sloveniju kao zemlju partnera koja na najbolji način može kao članica EU da pomogne i podrži proces evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana".

"Bila je to jedna dobra bilateralna poseta i vrlo sam zadovoljna razgovorima zato što smo nakon sednice dve vlade od pre tri meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nastavili kontinuiranu saradnju i dogovor o nekom formatu stalnih stalnih konsultacija u procesu evropskih integracija", rekla je Joksimovićeva sinoć za agenciju Beta.

Srpska ministarka razgovarala je juče sa slovenačkom državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Dragoljubom Benčina, a primio je i miistar spoljnih poslova Karel Erjavec.

Joksimovićeva je rekla da je Srbija zahvalna Sloveniji na pomoći jer bi kao kandidat za članstvo ove godine trebalo da otvori prva poglavlja u pregovorim sa EU bez uslovljavanja poglavljem 35 o čemu je, kako je dodla, razgovarala i sa ministrom Erjavcem.

"Takodje smo razgovarali i o regionalnoj saradnji, regionalnoj stabilnosti i složili se da je zapravo taj evropski okvir jedini i najbolji okvir za stabilnost ; zemalja Zapadnog Balkana s obzirom i na nedavna dešavanja u regionu", navela je.

Sa državnom sekretarkom Benčina Jadranka Joksimoviuć je razgovarala i o korišćenju evropskih fondova, jer je "Slovenija dosta dobro i kao kandidat, a kasnije i kao član EU koristila i koristi evropske fondove". "U tom smislu podrška slovenačkih eksperata je dobro došla u različitim oblastima i poglavljima u čemu će biti nastavljena intenzivna saradnja", dodala je.

Sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem Joksimovićeva je razgovarala o tome kako gradovi Beograd i Ljubljana mogu da sarađuju i identifikuju projekte od zajedničkog interesa i povlače sredstva iz EU".

Sinoć je ministarka Joksimović učestvovala i na odlično posećenom okruglom stolu "Srbija na putu u Evropsku uniju" koji je otvorio ambasador Srbije u Ljubljani Aleksandar Djordjević.

Na okruglom stolu su učestvovali i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid MekAlister, bivši ambasador Slovenije u Beogradu Franc But i poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogović, a sa srpske strane predsednik udruženja Menadžer Milan Petrović i Ksenija Milovanović.

"To je bio jedan veoma otvoren panel sa izvestiocem MekAlisterom koji je pokazao da je Srbija očigledno prepoznata kao država koja se na ozbiljan način priprema za evropske integracije pri čemu nam je podrška dobro došla", rekla je Joksimovićeva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.