Merkelova poručila: Zemlje Balkana različitom brzinom u EU

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2016, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova poručila: Zemlje Balkana različitom brzinom u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel, povodom Samita o zapadnom Balkanu u ponedeljak u Parizu, koji je nastavak berlinskog procesa, ističe da zemlje regiona imaju ervopsku perspektivu koja je povezana sa očekivanjima šta moraju poboljšati u raznim oblastima.

Ona je, u nedeljnoj video-poruci koja je objavljena na sajtu nemačke vlade, rekla da vidi evropsku perspektivu različite brzine za zemlje zapadnog Balkana, navodeći da su Hrvatska i Slovenija već članice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da su druge započele pregovore, a da je Bosna i Hercegovina nedavno predala zahtev za članstvo.

- Ti koraci su uvek povezani sa našim očekivanjima šta se mora poboljšati, posebno u vladavini prava - naglasila je Merkel.

Ona je podsetila da je Berlinski proces uspostavljen sa ciljem podsticanja međusobne saradnje u regionu, kao i približavanje zapadnog Balkana EU.

- Već smo imali uspehe. Atmsfera je sada bolja. Posle prve konferencije u Berlinu su se premijeri zemalja regiona sastajali između konferencija, što ranije nije bio slučaj i razgovarali su o projektima - objasnila je Merkel.

Ona je istakla da postoje fiksni planovi za pospešivanje infrastrukture u regionu, posebno drumskog i železničkog povezivanja, kao i tešnju saradnju u oblasti nauke. U Parizu će, kako je najavila, biti potpisan sporazum o uspostavljanju kancelarije za mlade.

Ta kancelarija, prema njenim rečima, biće uspostavljena po uzoru na nemačko-francusku platformu za saradnu mladih.

- Radi se pre svega o razmeni mladih, o međusobnom upoznavanju, to jest saradnji već od školskog uzrasta - podvukla je Merkel.

Ona je podsetila da je nemačka vlada inicirala Berlinski proces na 100-tu godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

- Brinemo se o tome da te zemlje bolje sarađuju i istovremeno približavaju se EU. Time se jačaju stabilnost i mir u regionu, koji je imao bitnu ulogu u Prvom svetskom ratu a i danas nije obeležen potpunom stabilnošću - naglasila je Merkel.

Što se EU posle Bregzita tiče ona je ukazala da je održan Samit na kojem su identifikovane tri važne oblasti u kojoj Unija mora biti efektivnija, a to su konkurentnost, unutrašnja i spoljna bezbednost, kao i bolja ponuda za mlade.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.