Merkel: Balkan brzo u EU, ali...

Izvor: B92, 28.Avg.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Balkan brzo u EU, ali...

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je da želi da proces širenja EU na Zapadni Balkan teče brzo, ali da to zavisi od samih zemalja.

Ona je, na konferenciji za štampu, istakla da je važan signal da sve zemlje regiona imaju i teže ka evropskoj perspektivi.

Merkelova je ukazala na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret velikim očekivanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana regiona.

Nemačka kancelarka je objasnila da je konferencija o zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima nemačke vlade kako na odgovarajući način obeleži stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata, ali i godišnjica početka Drugog svetskog rata i završetka Hladnog rata.

"Činjenica da su svih osam premijera, ministri spoljnih poslova i privrede sedeli zajedno je dokaz toga da se poslednjih godina puno napredovalo u regionu, a EK i članice EU žele dalje da pomažu", poručila je ona.

Merkelova je istakla da je planiranje konferencije počelo i pre nego što se moglo naslućivati delovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizovana iz dubokog uverenja da postoji obaveza da region Zapadnog Balkana sraste zajedno.

"Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti".

Ona je ukazala da je namera da se započne "niz konferencija", i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sede zajedno za jednim stolom.

"Želimo da pokrenemo jedan proces", istakla je nemačka kancelarka dodajući da je dogovoren niz konferencija na naredne četiri godine.

Merkelova je objasnila da se radi o rešenju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak, a da je pred Bosnom i Hercegovinom, posle izbora, izazov formiranja vlade, te da očekuje da će po oba pitanja biti daljeg napretka.

Ona je objasnila da se za godinu dana može dobro proveriti da li se nešto pomaklo, ponoviši da posle izbora u Bosni predstoji pitanje formiranja vlade, da je Nemačka spremna da podrži, ali da na to moraju biti spremne stranke, kao i da ima još nerešenih pitanja koja moraju naći soluciju između Beograda i Prištine.

"Ukazali smo na napredak i po pitanju toga sa da su srpski i albanski premijer ostvarili kontakte", rekla je Merkelova.

Takođe je kazala da je uoči konferencije bilo bilateralnih sastanaka učesnika, podvukavši da je veoma bitna regionalna saradnja, a da su ključni saobraćajni i ekonomski projekti.

"Dosta toga se dogodilo u poslednje dve godine. Mi želimo da ovi susreti postanu redovni. Sledeći put domaćin će biti Austrija. Želimo da ovo postane proces u kome učestvuju svi sa Zapadnog Balkana i još neke zemlje. Imamo mnogo tema: Srbija i Kosovo su napravili veliki napredak u međusobnim odnosima. Efikasnost vlade u BiH je takođe važna. Infrastruktura, energetska stabilnost u regionu, takođe. Sve države imaju evropsku perspektivu i njihovi građani žele ekonomski napredak i veću zaposlenost. Želimo da region Balkana ima svetlu i stabilnu ekonomsku i političku budućnost", rekla je Merkelova.

Predsedavajući Procesa saradnje jugoistočne Evrope Edi Rama u ime regiona zahvalio se Merkelovoj na organizovanju istorijskog trenutka koji je ujedinio "sve u ime bolje budućnosti".

On se zahvalio austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu na spremnosti da organizuje nastavak Konferencije iduće godine, što, kako je rekao, obećava da se proces nastavlja.

"Ovo je bio važan trenutak za zapadni Balkan. Ako pogledamo istoriju on podvlači ulogu Evrope kada je reč o miru i prosperitetu", naveo je Rama.

Rama je istakao da je zemljama regiona EU ne samo uspeh, već inspiracija i nada u bolju budućnost, te da je već kroz korake preduzete na putu ka statusu kandidata svaka zemlja učinila važne stvari za građane.

Sve zemlje su se, prema njegovim rečima, opredelile za nastavak puta reformi kako bi jednog dana postale deo evropske porodice, dodajući da je put dug, ali i da treba imati u vidu činjenicu da je ovo prva godina u istoriji regiona bez sukoba niti u jednoj državi ovog dela Evrope.

Istovremeno je naglasio da je uveren da je ovaj region važan Evropi kako geopolitički, tako i geoprivredno.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Želimo da proces proširenja teče brzo, ali to zavisi od samih zemalja

Izvor: Press, 28.Avg.2014

Ona je, na konferenciji za štampu, istakla da je važan signal da sve zemlje regiona imaju i teže ka evropskoj perspektivi.. .Ona je ukazala na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret...

Nastavak na Press...

Berlin daje tempo evrointegracijama

Izvor: Deutsche Welle, 29.Avg.2014, 08:58

„Želimo da proces učlanjenja u EU teče brže“, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel na kraju berlinske konferencije o Zapadnom Balkanu, prve u nizu posvećene evrointegracijama tog regiona...„Konferencija država zapadnog Balkana i Evropske unije u Berlinu bila je važan signal po...

Nastavak na Deutsche Welle...

Nova nada za zemlje Zapadnog Balkana

Izvor: Deutsche Welle, 29.Avg.2014

Kancelarka Angela Merkel kod zemalja Zapadnog Balkana budi nadu u skoro članstvo u EU. Uprkos svim problemima, u interesu Nemačke je da to ne ostane samo prividna perspektiva, smatra urednik DW Benjamin Pargan...Zemlje Zapadnog Balkana moraju da imaju jasnu i vremenski određenu evropsku perspektivu....

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.