Merk o napretku Srbije, oceni MMF, migrantima, ponašanju EU

Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merk o napretku Srbije, oceni MMF, migrantima, ponašanju EU

Ministarka za evropske integracije nemačke pokrajine Bavarske Beata Merk ocenila je danas da izjave predstavnika MMF vrlo jasno pokazuju da je Srbija bila uspešna u naporima u sprovođenju reformi, ali je i pohvalila napredak u pregovorima o ZSO u Briselu.

Merk je novinarima u Subotici, nakon što je sa premijerom Aleksandrom Vučićem obišla migrante u Kanjiži, izjavila da Nemačka pruža punu podršku Srbiji na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU i pohvalila odnos Srbije prema migrantima.

Ona je navela da veliki broj izbeglica preko Srbije ide u Evropu i da se vidi da

"Srbija već danas preuzima zadatke koje bi tebalo da uradi članica EU", navodeći da se to odnosi pre svega na registraciju izbeglica, što je trebalo da se uradi u Grčkoj.

Ministarka pokrajine Bavarska poručila je azilantima iz zemalja zapadnog Balkana koji stižu iz ekonomskih razloga i nemaju u principu pravo da ostanu u Nemačkoj, da će biti vraćeni u zemlje porekla.

"Efikasno ćemo da rešavamo zahteve za azil i vraćati ih u zemlje porekla u kratkom roku", podvukla je Merk.

S druge strane, primetila je, dolaze ljudi iz oblasti u kojima se ratuje i koji se plaše političkih progona, mučenja...kojima je potrebna humanitarna pomoć i njima je potrebno mesto u prihvatnim centrima.

Merk je podsetila da je Nemačka na prvom mestu među članicama EU koje prihvataju izbeglice, a problem se, dodala je, zapravo tiče svih 28 članica EU koje moraju pokazati solidarnost.

"To je zaista jedan veliki globalni evropski izazov i tema koja se odnosi na sve članice EU i sve zemlje u Evropi. Tu moramo zatražiti saradnju i podršku svih zemalja u okruženju EU, to je zajednički problem koji moramo rešiti samo zajedničkim snagama", poručila je Merk dodajući da ne možemo ostaviti nijednu zemlju po strani.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.