Martinović: Izmena Zakona o radu je korak ka standardima EU

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martinović: Izmena Zakona o radu je korak ka standardima EU

Beograd - Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je povodom stupanja na snagu izmenjenog Zakona o radu da je srpsko radno zakonodavstvo time otišlo nekoliko koraka dalje u približavanju standarima Evropske unije.

Martinović je, međutim, primetio da te izmene ne mogu odmah da se odraze na zapošljavanje u većem obimu, ali će, kako kaže, u velikoj meri uticati na drugačije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnose poslodavaca i zaposlenih i doprineti smanjenju "rada na crno".

Pročitajte još Izmene Zakona o radu stupile na snagu

On je u izjavi Tanjugu ocenio da će novousvojene odredbe značajno uticati na drugačiji ambijent, kao i na to da će svaki nezaposleni, bez obzira u kom je životnom dobu i koliko staža ima, moći da nadje mesto na tržištu rada.

- To su druge zemlje već odavno uradile i mislim da je bilo vreme da i mi pristupimo tome - rekao je Martinović, koji je učestvovao u pripremi izmena tog zakonskog akta.

Radno zakonodavstvo mora pratiti standarde EU i mislim da smo u ovom trenutku na tom polju daleko odmakli, kaže Martinović.

Prema mišljenju Martinovića, reč je o jednom od najvažnijih reformskih zakona koji je morao da se usvoji, možda čak, i mnogo ranije.

- Dobro je da je usvojen i sada kada smo se u potpunosti opredelili za snažne reforme koje treba da daju drugačiju sliku i drugačiji privredni ambijent u Srbiji - rekao je Martinović i dodao da je time praktično usaglašen veliki obim radnog zakonodavstva.

Izmenjeni Zakon o radu danas je stupio na snagu i jedan je od prva dva reformska zakona koji će, prema najavama nadležnih, omogući veću zaposlenost, nove investicije, smanjenje sive ekonomije, a prvi pozitivni efekti mogli bi da budu vidljivi već naredne godine.

Inače, novoimenovani direktor NSZ-a najavljuje da će ta služba pomno pratiti efekte reformi koje sprovodi vlada, one koje su već sprovedene, ali i one koje su već u fazi sprovodjenja, a koje bi sigurno mogle da se pozitivno odraze na povoljniju sliku tržišta rada.

- Ne može se očekivati odmah, u ovom trenutku, ne može to biti tako brzo, ali u godinama koje su ispred nas sigurno da možemo imati dobre pokazatelje koji se od reformi očekuju - rekao je Martinović.

Cilj je, kako je kazao, da se stvori povoljniji ambijent u kome nezaposleni mogu da nadju svoje mesto, što će uticati na smanjenje stope nezaposlenosti.

NSZ planira da uskoro raspiše javne pozive za sprovodjenje aktivnih mera zapošljavanja, najavio je, takodje.

Sredstva, kako kaže, nisu dovoljna da se može obuhvatiti veći broj lica i očekuju se podsticaji, a od velikog značaja bi bilo jačanje posredničke uloge NSZ izmedju nezaposlenih lica i poslodavaca.

U ovom trenutku raspoloživo je 200 miliona dinara za sprovodjenje aktivnih mera zapošljavanja, a planirano je 540 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

- Očekujemo da će se rebalansom budžeta definisati naše jasnije opredeljenje da država može da da podsticaj za zapošljavanje i videćemo kako će to biti regulisano budžetom. Verujem da će naše inicijative naići na razumevanje vVlade - kazao je Martinović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.