Male uštede energije od pomeranja sata

Izvor: EurActiv Srbija, 30.Mar.2015, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male uštede energije od pomeranja sata

U EU sve zemlje članice istoga dana, dva puta godišnje, pomeraju časovnik unapred ili unazad za jedan sat. To čine istovremeno kako zbog različitih datuma prelaska ne bi trpelo jedinstveno tržište, posebno u oblasti transporta. Srbija se pre devet godina u tome uskladila sa EU u kojoj važe tri vremenske zone. Istraživanja u Uniji pokazuju da uvodjenje letnjeg računanja vremena nije donelo veće uštede u energetici, >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << ali da se smanjio broj saobraćajnih nesreća u večernjim satima. Neki stručnjaci upozoravaju na zdravstvene probleme kojima ova promena može doprineti ali se istovremeno ističe i povoljan uticaj na zdravlje ljudi. U javnosti u EU za sada ne postoji želja da se ukine ova praksa.
Opširnije...
Pogledaj vesti o: Pomeranje sata

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Kazaljke pomeraju i mozak

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2015, 05:13

Letnje računanje vremena, pomeranje kazaljki unapred ili unazad pred zimu - sve više je predmet kritika naučnika, koji upozoravaju da je to izuzetno štetno po zdravlje ljudi i životinja, a pobornici da se to radi zbog velikih ušteda energije. Naučnici Ludvig-Maksimilijan instituta još pre nekoliko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.