Makalister: Važan napredak u pregovorima Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 09.Dec.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makalister: Važan napredak u pregovorima Beograda i Prištine

Dalji napredak Srbije u pregovorima sa EU direktno zavisi od napretka u pregovorima Beograda sa Prištinom i to je odlučujuće za otvaranje novih poglavlja, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.
"Srbija je kroz menadžment izbegličke krize stekla mnogo novih prijatelja u Evropi. Vrlo je pažljivo registrovano kako se ta tema tretirala na različite načine u drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemljama u regionu", rekao je Makalister za Dojče vele odgovarajući na pitanje da li je Srbija, kako to ocenjuju mediji, trenutno najuzorniji đak EU na Zapadnom Balkanu.

Makalister kaže da se ništa ne ulepšava i da EU hvali zemlje Zapadnog Balkana tamo gde to zaslužuju, a kritikuje tamo gde ništa nisu uradile ili su čak nazadovale.
"Ali, u pravu ste. Kod Srbije nam je definitivno potreban napredak po fundamentalnim pitanjima: od jačanja pravne države, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije. Na tome Srbija mora da radi", precizan je Makalister.
Odgovarajući na pitanje odnosa vlasti prema medijima, Makalister kaže da je nezavisnost medija fundamentalna pretpostavka za funkcionisanje demokratije.
U zemljama Zapadnog Balkana i nije samo važno da se donose zakoni koji garantuju slobodu medija, smatra Makalister.
Upitan da li EU vrši pritisak da ne ostane sve samo na rečima, izvestilac EP za Srbiju kaže da je tačno da zakone treba sprovesti i u praksi.
"U stvari, ne radi se samo o zakonima, potrebna nam je politička klima u kojoj se šarolika medijska scena smatra bogatstvom društva", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.
Na pitanje da li je to rekao i premijeru Aleksandru Vučiću, Makalister kaže da je vrlo dobar znak kada se političari ljute zbog medija.
"I ja se ponekad ljutim kada me nemački mediji kritikuju, jer svi smo na kraju krajeva samo ljudi. Ali ja se svakog dana borim za to da postoje nezavisni mediji koji smeju da me kritikuju. Na tom području vidim još prostora za napredak na Zapadnom Balkanu. Kada se političari ljute zbog medija, to je vrlo dobar znak. Kad političari stalno hvale medije, onda tu nešto ne štima", jasan je Makalister.
Na konstataciju da su u Srbiji na meti oštrih napada vladajućih političara, pa i dela medija u Srbiji i opozicioni političari, a da se u izveštaju EU ne spominje slučaj Savamale, Makalister kaže da u razgovorima sa političarima na Zapadnom Balkanu uvek naglašava da je opozicija elementarni sastojak demokratije
"U našim razgovorima sa političarima na Zapadnom Balkanu uvek naglašavamo da je opozicija elementarni sastojak demokratije, kao i pravna država i sloboda medija, jer bez toga nema demokratije. Ali isto tako moram da kažem da se politička merila na Balkanu ne smeju upoređivati sa političkom situacijom u zapadnoj ili severnoj Evropi", zaključio je Makalister.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.